Kasım 13, 2010

Etli Kara Lahana Sarması


Geçen perşembe Yalıkavak pazarında pazı ararken karşıma çıktı, aa pazı dedim, amcam gülerek "garalahana u" dedi. Biz de hemen alıverdik gari :)
Turgutreis'te bir lokantada yemiştik, pek de güzeldi, dolmanın her türlüsünün hastasıyım pazı, yaprak, lahana, kabak, biber, kuru patlıcan...Bu sefer bunu denicem dedim evet...
Bugün sabahtan yemek günü ilan ettim önce kısır, ardından da köz biberle patlıcan yaptım, bir yandan da kara lahana dolmasına başladım, tamemen kafadan tabiiki özel iç karşımım :))) her zamanki gibi...İçgüdülerle yemek yapmak gibisi yok
misss

Malzemeler:
1 demet kara lahana
yarım bardak pirinç
250 gr kıyma
1 ufak kuru, 2 taze soğan
biraz maydonoz
kuş üzümü
bol kırmızı toz biber (tatlı)
az kırmızı pul biber (acı)
bol yenibahar
sumak
dolmalık fıstık
bir tutam şeker
tuz
karabiber

Bu iç harcına yarım bardak sıcak suda erittiğim domatesli biber salçamdan da ekleyerek iyice karıştırdım, lahana yapraklarını biraz kaynar suda bekledip hemen süzdüm, ortalarındaki kalın saplarını kesip, bol iç ile doldurup biraz tombulca ve kısa şekillerde sardım, fazla derin olmayan teflon tencerenin dibine 1 2 yaprak pazı koyup üzerine çok sıkı olmayacak şekilde dizdim. biraz sıvıyağ da ekledim, artan içle kalan kuru patlıcanlarımdan 3-5 tane doldurdum, onları da diziverdim tencereye, üzerine dek kaynar su ekleyip, bir tabak ile kapattım dolmacıklarımı, kapağını da kapayıp yarım saat pişirdim kısık ateşte.
Sonuç baya başarılı oldu bence...
Afiyet olsun...

Kasım 11, 2010

Yeni Oyuncak NutriCook :)))

Nutricook ile son gözdem Yer elmas ı


İşte yeni çılgınlığım Tefal Nutricook...Yeni nesi düdüklü koskocaman ve akıllı bi tencere. Üzerinde yeşil ve teknolojik bir saati var ve yer elmasını mesela 2 dakikada pişiriyor, sonra buhar çıkışı için ocak kapatılıyor, yani süpper ekonomik. çorbalar, süper fantastik et ve balıklar ve tüm yemekler yapılıyor.
Yalıkavak pazarındaki en son gzdem olan Yerelması tarifi ile başlıyorum serime...Yer elması benim için Pan'ın Labirenti filmindeki o yatağın altına konan süte batırılan garip yaratıkların ta kendisi :))) Hakikaten de yerin altından çıkan bir elmas gibi yer elmas'ı...tadı tuzu her şeyi yerliyerinde misss gibi :)
tabii bu sebze ve meyve düşkünlüğümde hamile olmamın etkisi de büyük olabilir ama doğa da bir mucize adeta...
Yer elması, vücut enzimlerince sindirilemeyen inulin içeriğiyle ilginç bir sebzedir. İnulinin bağırsakta bakterilerin gelişimini harekete geçiren prebiyotik etkisi vardır.

MALZEMELERİMİZ :
  • 1 adet orta boy soğan,
  • 2 diş sarımsak,
  • 600 gr. yer elması,
  • 1 çay kaşığı şeker,
  • 1 adet havuç,
  • 1 tatlı kaşığı un,
  • 75 ml. su,
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu,ben hep kullanmıyorum limonu...
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz ve karabiber,
  • Kekik yaprakları veya dereotu

Servis Başına Beslenme Bilgileri = 202 kcal
Protein : 3,8 g - Yağ : 6,1 g - Karbonhidrat : 34,5 g - Sodyum : 20

Adım Adım Yöntemi

  • Adım 1

    Hazırlanışı:

    Yer elmalarını soyup kararmamaları için limonlu suda bekletin. Soğan ve sarımsakları soyun. Soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Sarımsağı ezin. Havucu kazıyıp yarım ay şeklinde dilimleyin. NutriCook tenceresine zeytinyağını koyun; ısınınca soğan, sarımsak ve havuçları ekleyip kavurun. Yer elması, şeker, tuz, un, su, limon suyu ve karabiberi ekleyin. NutriCook’un kapağını kapatın.

  • Adım 2

    Pişirme; NutriCook yanınızda!

    Akıllı kontrol saatini 2 dakikaya ayarlayın. 2. programı seçin. Buhar çıkışı gerçekleştiğinde ateşi kısın, böylece geri sayım başlamış olur. İşaret belirdiğinde ateşi kapatın ve program seçiciyi buhar konumuna getirin. Böylece düşük basınçta buharlı pişirme otomatik olarak başlar.

    02:00 + 06:00

  • Adım 3

    Servise hazırlık:

    Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra, NutriCook’un kapağını açın. Yer elmalarını servis tabaklarına alın. Kekik yaprakları ile süsleyip servis yapın.

  • Ben dereotunu da inanılmazzz yakıştırıyorum :)

Kasım 09, 2010

Mercimek Çorbası


Malzemeler
1 fincan kırmızı mercimek
1 kaşık un
az sıvıyağ
1 patates
1 soğan
1 havuç
toz kırmızıbiber
karabiber
tuz
acı biber
1.5 lt su

Yapılışı
Sıvıyağda soğanları pembeleştiriyoruz, tuz ve bir tutam şekeri bu esnada kattım, pişmeye yakın, küpküp doğradığım havuç ve patatesleri de ekledim, biraz kavrulduktan sonra unu ve mercimeği ekleyip iyice çevirdim ve suyu ile baharatlarını ekledim.
Hazır bulyon kullanmadığımdan evde çeşnili hazırladığım ve buz kalıplarında dondurduğum ev yapımı bulyonlardan da ekleyerek iyice pişirdim. sebzeler iyice eriyince de altını kapattım :)

üzerine fırında kıtır ermek ile
veya sadece pul biber ve sirke ile afiyet olsun :)

Ev yapımı PROFİTEROL :)

Sevgilim, kocacımdan süper bi tarif...O kadar becerikli ki ve profiterol o kadar güzel oldu ki...Anlatamam :) yummy

Hamur icin:
3 yumurta
1 su bardagi un
1 su bardagi su
125 gr tereyagi

Krema icin
2,5 su bardagi sut
3 yemek kasigi un
1,5 cay bardagi seker
1 adet yumurta
1 paket vanilya

Hamur yapilisi:
Suyu ve yagi tencereye koy ve kaynat, unu ekle karistirarak pisir. 10 dak. hamuru sogut.. Yumurtalari tek tek yedirerek hamura ekle, iyice karistir,
Yagli kagit uzerinde firin tepsisine hamurlardan 3cm capli topcuklari aralarina esit miktarda mesafe birakarak diz..
Topcuklarini 180 derecede 30 dakika kadar ustleri altin rengi olanadek pisir.

Kremasi icin:
Vanilya haric butun malzemeyi tencerede pisir, ocaktan aldiktan sonra vanilyayi ekle ve sogut.

Cikolata icin piayasadaki bitter cikolata soslar uygun.. daha bitter istenirse bu karisima bir paket 50 gr kakao ekle.. yetmezse bir cay kasigi dolusu aci kirmizi toz biberi bas icine.. korkma super oluyor :)

Firindan aldigin topcuklarin icini krema ile doldur, derin bir kaba diz aralarina krema dose, en ustten cikolata sosunu boca et... ye, delicesine yedir :)

Sıvıyağlı Kurabiye


Uzun zamandır kurabiye çekiyor canım...Hamile olduğumdan dışarıdan katkılı ve paketli hiç bir ürün tüketmiyorum :) bu yüzden her şeyimizi evde yapıyoruz, bu da süper keyifli oluyor...
Katı yağ ve margarin içeren kurabiyelerin yanında sıvıyağlı bu tarifi çok beğendim.

Malzemeler
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı yoğurt
1 yumurta
kabartma tozu ve karbonat biraz (olmazsa olmayan paketler)
2 kaşık süt
yarım bardak toz şeker
aldığı kadar un (3 bardak)

hamuru güzelce harmanladıktan sonra içine veya üstüne farklı harçlar hazırlayabiliyoruz...mesela ben kuru incirleri biraz sıcak suda bekleyip doğradıktan sonra top top hazırladığım kurabiyelerin üzerine batırdım, içine zencefil ve tarçın koymayı ihmal etmedim :)
elmalı, cevizli
kuru kayısılı veya istenen her şekilde kullanılabilir bu tarif...
afiyet olsun :)

Sebzeli Pastırmalı Kiş


Pek çok yerde kiş hamuru aradım ve kendimden de birkaç şey ekledim ve hoşuma giden bu tarifi yazmak istiyorum :) afiyetle :)


KİŞ HAMURU

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2çorba kaşığı tereyağ
1 paket kabartma tozu
(ben mahlepli çeşnili kullandım)
300 gram un
(tam unu tercih ediyorum)
Yeteri kadar tuz

Üzeri için:
2-3 adet pırasa
biraz kereviz sapı
biraz da ıspanak
Az miktarda sıvı yağ
8-10 dilim hindi pastırma
1 adet yumurta
200 ml krema
1 su bardağı taze kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz
bir tutam şeker
toz kırmızı biber
yenibahar
muskat
karabiber
Üzeri için kırmızıbiber

Hazırlanışı
Kiş hamuru malzemesini yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında olunca fırın kabınıza elinizle yayarak yerleştirin. Çatalla bir kaç yerden delin. 170 derecede 20 dakika pişirin.
Pırasaları temizleyip yıkadıktan sonra doğrayın. Çok az sıvı yağla tuz ve şeker ekleyip soteleyin. Diğer dilediğiniz sebzeyi ıspanak ve kereviz sapını ve baharatları da ekleyin.
Pişen sebzeyi kiş hamurunun üzerine yayın.
Pastırmaları dizin.
Kremayı yumurtayla çırpıp pastırmaların üzerine gezdirin.
Rendelenmiş kaşar peynirini veya parmesanı üzerine yayın.
Kırmızı pul biber serpin. 170-180 derecede 20-25 dakika pişirin. Sıcak olarak servise sunun.