Aralık 04, 2010


Zengin Francala

Çocukların severek yiyeceği yumuşacık, pamuk gibi ve çok lezzetli bir ekmek. Yumurta ve süt ile besin değeri de artırılmış bir tarif. Klasik francala gibi şekil verilebileceği gibi farklı şekilde de hazırlanabilir. Kullanım yeri de çok çeşitli. Yemeklerde, kanepe, sandviç ve tost yapımında değerlendirebilirsiniz.


Malzemeler:

3 bardak beyaz un

1 tatlı kaşığı bal

¾ tatlı kaşığı tuz

1½ tatlı kaşığı instant kuru maya

¼ bardak süt, oda sıcaklığında

¾ bardak su, oda sıcaklığında

1 yumurta

1 yemek kaşığı tereyağı, oda sıcaklığında

1 büyük somun

Elde Yapılışı:

1. Eğer elle yapıyorsanız unu, balı, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Suyu, sütü, yumurta ve tereyağını karışıma ilave edip 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, balı, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Suyu, sütü, yumurta ve tereyağını karışıma ilave edip 3-4 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır.

3. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp evinizin ılık bir köşesinde 1 saat mayalanmaya bırakın.

4. Hazırladığınız hamuru 2-3 dakika yoğurun, üçe ayırıp 40 cm uzunluğunda rulolar haline getirin. Ruloları yanyana koyup bir başından birleştirin ve ellerinizi arada unlayarak saç örgüsü yapın (Ellerinizi arada unlamanız örgü şeklinin mayalanma esnasında kaybolmamasi için gereklidir). Örgü yaptığınız hamuru kendi etrafında çevirerek gül gibi sarın. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

5. Tepsinin üzerini streçfilm ile kaplayıp 1 saat ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmasını sağlayın.

6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Patates Salatası


Salata sosu:
Light mayonez ve biraz yoğurt
biraz ev yapımı ballı hardal
limon suyu
limon kabuğu rendesi
tuz
karabiber
iyice karıştırıyoruz ve biraz zeytinyağı ekliyoruz, üstüne taze soğan, maydonoz ve kornişon turşusu katıp karıştırıyoruz.

Sosu haşlanıp, doğranan patateslerin üzerine ekliyoruz :)
afiyet olsun...

Marine Antrikot ve Sütlü Patates



-Kalın kestirilen Antrikot pişirmeden önce 2 gün marine edildi, bu işlem sırasında, et, zeytinyağı, kekik, taze biberiye ve bol soğanla dolapta bekletildi.-

Marine edilen et, tavada, isteğe göre, az, orta veya çok pişmiş olarak yenilebilir...Soğanlı sosunun aroması tamamen ete geçtiğinden istenen baharat konulabilir, pişerken hiçbir eklentiye ihtiyaç olmaz.

Sütlü patates için ise, patates ve havuç biraz dirilikleri alınması için haşlanır ve sonra doğranarak fırın kabına alınır. Diğer bir karıştırma kabında süt, 1 yumurta, kırmızı toz biber, karabiber, sarımsak, bol yenibahar, biraz köri, krem peynir iyice çırpılarak patateslerin üzerine eklenir, üzerlerine de biraz zeytinyağı gezdirilerek gene isteğe bağlı olarak üzerine parmesan veya kaşar rendelenerek, 180 derecelik fırında yaklaşık 20-30 dakika iyice pişene dek pişirilir.

Yanında da ev yapımı hardal ve turşu ile Afiyet olur :)

Bir de güzel kırmızı şarap :)