Ağustos 08, 2009

Kaymaklı Yemişli Elma Tatlısı


Malzemeler:
5 elma
5 çorba k.toz şeker
1 kase kuru üzüm
1 kase kayısı
1 kase incir
1 kase file badem
kaymak
su

Hazırlanışı:Kuru kayısıları küp doğrayarak fırın kabının altına yayın. İncirleri de doğrayarak ekleyin. Elmaları soyun. İkiye bölüp ters olacak şekilde kuru yemişlerin üzerine koyun.Biraz su vererek alüminyum folyo ve yağlı kağıtla kapatarak fırına verin. Piştikten sonra sıcaklığı çıkınca kaymak, yeşil fıstık ve bol file fındık ile servis yapın.

GOMME


500 gr.un
500 gr.tam buğday unu
1 p.kabartma tozu
alabildiği kadar su

sosu için:
1 kg.yoğurt
250 gr.tereyağ
5 diş sarımsak

HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kabında un ve tam buğday unu karıştırılır.1 p. kabartmatozu eklenir. alabildiği kadar ılık su ile hamuru yoğrulur. gevrek olmasıve içinin rahat oyulabilmesi için hamur olabildiğince sert olmalıdır.hazırlanan hamur yağlanmış tepsiye alınır. bastırlıarak yayılır. hamuruniçli olmasını sağlamak için hamur çok bastırılmaz.üzeri yağlanarakfırında kızarana kadar pişirilir.pişince ilk sıcaklığı çıkınca üzerindekisert kabuk kapak gibi kesilerek çıkarılır. içi kaşıkla oyulur ve iyice ufalanır .daha sonra içine doldurulur. kabuklar da doğranarak kule şeklindeüzerine konur. sosu için tereyağı eritilir. diğer taraftan yoğurt birazsulandırılarak ezilmiş sarımsak eklenir. ocakta biraz ısıtılarak gömme ninüzerine önce tereyağı daha sonra da kenarlarına ayranı dökülek servisyapılır.

PIRASALI SUFLE


2 pırasa
1 kase mısır
1 yumurta
1 yumurta akı
1 çay b. süt
4 çorba k. un
1 çay k. maya
2 çorba k. kaşar p.
1 çorba k. galeta unu
1 çorba k. zeytinyağı

sos için:maydonoz dereotu yeşil soğan limon tuz karabiber

HAZIRLANIŞI:Pırasalar doğranarak tuzu ve karabiberi ilave edildiktensonra sıvıyağda sotelenir.

Çikolatalı Cheesecake


1 paket petibör bisküvi*
100 gr.tereyağı

Kreması için:*
1 p.labne peynir*
3 çorba k.yoğurt*
1 su b.toz şeker*
2 yumurta*
4 çorba k.un*
1 p.vanilya

Üzeri için:*
200 gr.çikolata*
1 su b.krema

Hazırlanışı :
1 paket bisküviyi rondodan geçirerek un haline getirin.Erimiş tereyağı ile karıştırıp kelepçeli kalıbın tabanına bastırın. Kreması için bir kasede labne peynirini,yoğurdu,toz şekeri, yumurtayı,unu ve vanilyayı karıştırın. Bisküvilerin üzerine dökün. 150 veya 160 derecelik fırında en az 1 saat süre ile içini çekene kadar pişirin. Üzeri için bir tavaya kremayı döküp kaynatın.Üzerine çikolatayı koyup erimesini sağlayın. Bu nefis çikolata sosunu iyice soğuyan kekin üzerine dökün. 1 gece soğuttuğunuz keki kalıbından ertesi gün ayırın. Ortaya 3 renkli nefis bir cheesecake çıkacak.

Çıtır ekmekli Avokadolu Dipsos


Malzemeler :
2 su b.un*
1 tatlı k. kuru maya*
1 tatlı k.kuru fesleğen*
1 tatlı k.kekik*
1 tatlı k.nane*
1 çay k.tuz*
3 çorba k.zeytinyağı*
aldığı kadar ılık su

Dipsos için:*
3 avakado*
yarım limon*
1 tutam dereotu*
1 tutam maydanoz*
2 adet taze soğan*
2 çorba k.yoğurt*
tuz, karabiber*
pulbiber

Hazırlanışı :
2 su b.un,1 tatlı kuru maya,1 tatlı k.kuru fesleğen, 1 tatlı k.kekik, 1 tatlı k.nane, 1 çay k.tuz ve 3 çorba k. zeytinyağını bir kaba alın. Alabildiği kadar su ile hamuru yoğurun. Daha sonra hamuru iki parçaya ayırıp uzun ince bir rulo haline getirin. Yağlanmış tepsiye alarak üzerine yumurta sarısı ve sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Dip sos için ise; avokadoları doğrayıcıdan geçirin. Üzerine yoğurt ve limon suyunu da ekleyerek biraz daha püre yapın. İçine taze soğanı ve dere otunu ince doğrayarak ilave edin. Baharatlarını da ekleyerek karıştırın.Dip sos ve çıtır ekmekler hazır olunca sosu servis tabağına alın. Ekmekleri dilimleyerek üzerinde servis yapın.

Peynirli Otlu Biber Dolması

Malzemeler :
1 adet dolmalık biber
beyaz peynir
kaşar peynir
lor peynir
dereotu
maydanoz
yumurta
tuz,karabiber
zeytinyağı
su

Hazırlanışı :Yumurtaları bir kaba kırın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini, beyaz peyniri rendeleyin. Dere otunu ve maydanozu da incecik doğrayarak ekleyin. Hazırladığınız bu harcı dolmalık biberlere doldurun. Pişirecek kdara su verin ve pişirin. Peynirli otlu biber dolmasını soğuk ya da ılık servis yapın.

ISPANAKLI SOMON SALATASI


Yapılışı:
500 gr. somon balığı (fileto),
500 gr. ıspanak (iri doğranmış),
nane,
dereotu,
kuru üzüm,
1 avokado,
250 gr. kiraz domates (çeri domates),
tuz,
karabiber

Sos için:
2 diş dövülmüş sarımsak,
2 yemek kaşığı balzamik sirke,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı soya sosu,
ince doğranmış biberiye,
dereotu ve nane

Yapılışı: Tüm malzemeler karıştırılır. Somon balığı ve ıspanak buharda pişirilir. Ispanak yeşil rengini korumalıdır. Tüm malzemeler doğranarak karıştırılır. Sos ilave edilip, servis edilir.

Alternatif mısır ekmeği

Malzemeler:
1 bardak mısır unu,
1 bardak beyaz un,
1 paket kabartma tozu,
½ çk karbonat,
tuz,
kırmızı biber,
kekik,
biberiye,
keraviye tohumu,
varsa zereşk,
1 çırpılmış yumurta,
½ bardak süt,
60 ml. zeytinyağı,
Yapılışı:

Kuru malzemeler bir kaba elenir ve baharatlar unun içine eklenir. Yumurta, yağ ve süt eklenip, yumuşak bir kıvama gelene dek karıştırılır. 200 derecede ısıtılmış fırında 25 dk pişirilir. Afiyet olsun

PATLICAN BEĞENDİLİ SUFLE

Malzemeler:
3 tepeleme çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 bardak süt4 yumurta sarısı
5 yumurta beyazı
1 bardak rendelenmiş eski kaşar
1 bardak közlenmiş patlıcan püresi
1 tatlı kaşığı tereyağı
2+1 çorba kaşığı susam
Tuz, taze çekilmiş karabiber

Yapılışı:
8 tane küçük sufle kabını tereyağı ile iyice yağlayıp içlerine susam serpin. Un ve zeytinyağını bir tencerede 3-4 dakika karıştırarak kavurun, sütü azar azar ilave edip un-yağ karışımına tamamen yedirerek bir beşamel sos yapın. Sosun içine peynir ile patlıcan püresini karıştırın. Yumurta sarıları ve karabiber ekleyin. Yumurta beyazlarını mikser ile kar haline gelene dek çırpın ve çok dikkatlice, fazla karıştırmadan, patlıcanlı karışıma yedirin. Sufle kaplarına paylaştırıp üzerlerine susam serpin. Önceden ısıtılmış 190°C derece fırında yarım saat pişirin ve hemen servis edin. Hemen servis etmezseniz, sufleler iner. Unutmayın: Sufle misafiri beklemez, misafir sufleyi bekler.

sofra kültürleri...










SOFRALARA RENK KATMAK








GİRİT MUTFAĞININ SIRRI

Yaygın inanışa göre Girit mutfağı -kaybolmaya yüz tutan-, Akdeniz türü beslenmenin en tipik örneğini oluşturur. Adada tüketilen yiyeceklerin, yaşamı uzattığı öne sürülür. Bunda da gerçek payı oldukça fazladır. Çünkü çeşitli dönemlerde yapılan araştırmalar, Giritlilerin kalp damar ve diğer öldürücü hastalıklara yakalanma açısından, hep en son sırada yer aldıklarını göstermektedir. Bunun sırrı sadece mutfakta mıdır?.. Bence buna, ‘Ada Faktörü’nü de eklemek yerinde olacaktır. Bana göre adalılar daha kalender, daha az telaşlı, daha az dertli, daha az hırslıdırlar. Giritliler ayrıca, yaşamdan zevk almasını bilen insanlardır. Onun için içki masasına hiçbir zaman tek başına oturmazlar. Rakıyı veya şarabı, efkarlanmak için asla içmezler. Giritlilerin içki masası hep kalabalıktır. Oradan şen kahkahalar yükselir. Şarap servis edilmeden önce bir iki yudum yere dökülür. Bu ölülerin hakkıdır. Ölüler bile neşeyle anılır. İçki masasının mezeleri basittir. Domates, roka, kuru soğan, kalamarla yapılan, üstünde mutlaka kalınca bir dilim keçi peyniri bulunan salata masaların demirbaşıdır. Onu, Girit zeytinyağı ile yumuşatılmış, üstüne taze kekik, domates ve beyaz peynir konmuş peksimet izler. Mevsimine göre zeytinyağlı otlar ve sebzeler masada mutlaka yerini alır.
Tabii ki ahtapot salatası ve kalamar tava da eksik olmaz. Aslında Girit yemekleri yabancımız değildir: Yoğurtlu semizotu salatası, zeytinyağlı pırasa, terbiyeli karnabahar, karnabahar omleti, kabak çiçeği dolması, lahana ve yaprak sarması, kabak ve domates dolması, patlıcanlı pilav, zeytinyağlı enginar, enginarlı omlet, kabak çiçeği köftesi, fava, pilaki ve diğerleri.

Süzme yoğurtlu GİRİT KÖFTESİ

Malzeme listesi :
1 adet hazır yufka
250 gr. yağsız dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı ılık et ya da tavuk suyu
1 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı ılık su
2 diş sarmısak
2 çay kaşığı pul biber

YAPILIŞI
Hazır yufka, mutfak tezgahına serilip önce dört eşit parçaya ayrılır. Parçalar tekrar ikiye bölünerek sekiz adet üçgen elde edilir. Parçaların hepsi üst üste koyulup tekrar ikiye bölünür. Eşit büyüklükte 16 adet yufka elde edilip, kenarda bekletilir. Diğer taraftan, kıyma ve rendelenmiş kuru soğan, orta boy bir tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Üzerine rendelenmiş patates eklenip tuz ve karabiber serpildikten sonra, tahta bir kaşıkla karıştırılarak 4-5 dakika daha kavrulur. Ocaktan alınıp soğuması beklenir. 4 yemek kaşığı zeytinyağı geniş bir tencereye aktarılır. Yufka parçalarının geniş tarafına kıymalı harçtan ikişer tatlı kaşığı kadar koyulup, kenarları içe doğru katlanarak rulo şeklinde sarılır. Uçları suya batırılarak yapıştırılır. Tenceredeki zeytinyağı orta ısılı ateşte kızdırılıp Girit köfteleri tencereye yan yana dizilir. Börekler bir maşa yardımıyla çevrilerek önlü arkalı hafifçe kızartılır. Yaklaşık 5 dakika süren bu kızartma işleminden sonra üzerine ılık haldeki et ya da tavuk suyu gezdirilir. Tavuk ya da et suyu ılık su içerisinde eritilen bulyonla da elde edilebilir. Köfteler tencere hafif hafif sallanarak 4-5 dakika daha pişirilir. Ocaktan alınan köfteler servis tabağına yerleştirilir. Süzme yoğurt ılık suyla ezilip üzerine sarmısaklar eklenerek karıştırılır. Sarmısaklı yoğurt sıcak haldeki köftelerin üzerine gezdirilir. Üzeri pul biberle süslenen yemek servise sunulur

GİRİT MUTFAĞI - ENGİNAR DOLMASI


Enginar Dolması (4 kişilik)
Malzemeler:
4 tan orta boy enginar
1 demet dereotu
3 kahve fincanı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
3 sap taze soğan
1 tutam tuz
1,5 limonun suyu


Enginarların dışındaki kart yaprakları atarak dipleri beyaz oluncaya kadar temizleyin. Koyu yeşil olan yerleri kesip içindeki tüycükleri kabak oyucusuyla alın. İçi boşaltılmış domates şekline geldiğinde bol suyla yıkayıp yarım limon sıkılmış suda bekletin. Bu arada saplarını kesip atmayı da unutmayın. Enginarları tencereye düzgünce yerleştirin. Yıkadığınız pirinci, doğranmış dereotu, taze soğan, tuz, bir limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırıp enginarların içine kaşıkla paylaştırın. Daha sonra tencereye enginarları yarıya kadar kaplayacak şekilde su ilave edin. Enginarların üzerine düz çelik bir tabak yerleştirip orta hararetli ateşte bozulmadan pişmelerini sağlayın. Pişinceye kadar kaynarken eksilen suya sıcak su ilave ederek orta hararetle en az yarım saat pişirin. Enginarların en dışındaki yaprak tam olarak pişince ocağı söndürün ve yemeğinizi dinlenmeye bırakın. Ilık olarak servis yapın.