Ocak 22, 2011

ÇİKOLATADAN KASELER HAZIRLAMAK

http://www.blogoye.org/kuhinjica/75409/Milionita+poseta+blogu+uz+desert+u+%E8okoladnim+%E8inijama.html İnanılmaz eğlencli bir blog...Burada çikolatadan kaseler hazırlamayı göstermiş. Bize gereken bir balon, krema ve eritilmiş çikolata.


Resimlere bakarak, nasıl yaptığını anlayabiliyoruz aslında. Önce bir kaseye erimiş beyaz çikolata koyuyor. Ardından erimiş siyah çikolata ile desenler yapıyor.

Şişirdiği bir balonu kaseye batırarak, çikolata ile kaplıyor. (Dikkat: Çikolata biraz soğuyunca batırmak lazım; sıcakken batırırsanız patlıyormuş.) Balonu bu şekilde donduruyor. Ardından, balonu indiriyor ve ortaya harika bir kase çıkıyor. İçini neyle doldurduğunuz size kalmış.

KÜP JÖLELER

Malzemeler:

- 3-4 farklı renkte jöle (Çilekli, kivili ve muzlu vs.)
- Jelatin
- Süt veya krema

Ölçüleri tam veremeyeceğim, çünkü yaptığınız jöle miktarına bağlı olarak değişebilir.

Jöleleri, küp küp kesmesi kolay olacağından; geniş borcamlara döküp, buzdolabında soğutun.

Farklı renkteki jöleleri küp küp kesin ve harmanlayın. Bir borcama serin.

Suyun içinde jelatini eritin ve biraz süt veya krema ekleyin. Bu sıvıyı, jöle küplerinin üzerine döküp, buzdolabında soğutun. Küçük parçalar halinde kesip, ikram edebilirsiniz.

Limonlu Lokmalar (Lemon Tassies)

Denemek üzere internetten bulduğum bu tarif alıntıdır :)

-Martha Stewart‘tan aldığım bir tarif, oldukça güzel oldu. Görüntü olarak da, onunkilere tıpatıp benzedi:) Yaptığım tek hata: Limonlu harcına krem peynir koyun diyordu, ben evde light labne var diye onu koydum. Dolayısıyla, ertesi gün üzerinde minik çatlaklar oldu. Ama lezzet gerçekten çok güzel, gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Pratik bir tarif diyemeyeceğim, minik muffin kaplarına yerleştirmek bayağı vaktimi aldı. Ancak, lezzeti limonlu cheesecake’e çok çok benzeyen, kıvamı daha sert olan, mini cheesecake’ler elde ettim.

Hamuru için malzemeler:

- 2 cup (250 gram) un
- 170 gram tereyağ, minik parçalar haline getirilmiş
- 1/4 cup+2 yemek kaşığı (75 gram) toz şeker
- 2 büyük yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı vanilya özütü (Yoksa 1 paket vanilin de olabilir.)
- 2 limonun kabuğunun ince ince rendesi
- 1 çay kaşığı tuz
Kalıbı yağlamak için yağ (Ben içine koyacağım tereyağın bir kısmıyla yağladım.)

Limonlu harç için malzemeler:

- 220 gram krem peynir (Ben 200 gramlık light labne koydum.)
- 1/3 cup (60 gram) toz şeker
- 1 büyük yumurta
- 3 limonun kabuğunun ine ince rendesi
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1/2 çay kaşığı vanilya özütü (yarım paket toz vanilin)

Eğer hamur yoğuran bir mutfak robotunuz varsa, tarif çok daha kolay. Ama yoksa, iş ellere düşüyor. Yapılması gereken, un ve tereyağın alete konup, iyice kırıntı kıvamına gelene kadar karıştırılması. Ben önce mikser ile denedim, ama çok da başarılı olamadım tabii. O yüzden elle yoğurdum. Parça tereyağ kalmayana kadar. Ardından içine diğer malzemeleri de ekleyip, yoğurmaya devam edin. Elle yoğuruyorsanız, bizim bildiğimiz klasik kurabiye hamuru gibi olmayacak, endişelenmeyin. Hatta hamur tek parça bile olamıyor. Bize gereken, bir tepside 24 adet bulunan mini muffin kalıpları. Kalıpları yağlayın. Minik topları kalıba koyup, bastırarak tas şeklini vermeye çalışın. (İşte beni zorlayan kısım burasıydı, çünkü hamur sert bir hamur.) Hamurdan yaptığınız tasları, önceden iyice ısıtılmış 175-180 derece fırında 18-20 dakika pişirin. Kenarları kahverengileşmeden almanız lazım. Hatta, 10 dakika sonra tepsiyi ters çevirebilirsiniz ki her tarafı aynı kızarsın. (Fotoğraftakilerden bir tık daha az pişirebilirsiniz.)

Onlar pişerken, siz de iç malzemeyi hazırlayın. Bütün malzemeleri, mikser ile çırpın. Hamurdan taslar fırından çıktıktan sonra, tahta minik bir kaşık yardımıyla tasların içine biraz bastırın. Kabaran kısımları varsa özellikle. Ardından hazırladığınız peynirli harcı, içlerine dökün. İyice doldurabilirsiniz, taşmıyorlar. Hatta piştikten sonra biraz sönüyorlar. Limonlu tasları 10-12 dakika daha pişirin. Yine 5-6 dakika sonra tepsiyi çevirebilirsiniz. Piştikten sonra bir ızgara üzerine koyup, soğuyuncaya kadar bekleyin.

Bunlar da, Martha Stewart’ın yaptığı kurabiyeler… Gördüğünüz gibi iç harcı daha yağlı gözüküyor. Siz siz olun yağlı bir krem peynir kullanın:)-

Limon pelteli Puding-Muhallebi

Az ve hazır malzemelerle hazırlanabilecek şipşak tariflerden biri daha…

Malzemeler:- Yarım litre limonata
- 1 Türk kahvesi fincanı dolusu mısır nişastası
- 1 vanilyalı puding
- 3.5 su bardağı süt

Arasını veya üzerini süslemek için: Damla çikolata, bisküvi veya kek kırıntısı.

Bir tencerede limonata ve mısır nişastasını pişirerek, pelte kıvamına gelmesini sağlayın. Ayrı bir tarafta da, vanilyalı pudingi süt ile birlikte pişirin. Koymak istediğiniz kupları veya bardakları önce ıslatın. Suyunu iyice süzün. Pudingleri kuplardan ters çevirip çıkaracaksanız, üst tarafta hangi rengin bulunmasını istiyorsanız onu alta koyun. Örneğin şekildeki kuplarda, alta limon peltesini koymuştum. Dilerseniz arasına damla çikolata veya un haline getirdiğiniz kakaolu bisküviler de koyabilirsiniz. Üzerine de pudingi ekleyin. Bir gece buzdolabında beklettikten sonra ters çevirip ikram edebilirsiniz.

Not: Limonata yerine istediğiniz çeşit bir meyve suyu ile de pelte hazırlayabilirsiniz: Mesela vişne suyu, şeftali suyu, hatta nar suyu…

100 gram mısır nişastasında 350 kkal bulunmakta. 100 ml yağlı sütte ise ortalama 58 kkal bulunmakta. Yukarıdaki ölçülerle hazırlanan limon pelteli pudinglerden, fotoğraftaki gibi 5 porsiyon çıkıyor. Buna göre:

Bir porsiyon limon pelteli pudingdeki kalori değeri: 256 kkal

KEREBİÇ - BİR MERSİN TATLISI

Kerebiç; Mersin yöresine ait, Ramazan'da çokca tüketilen bir tatlıdır. Beyaz bir köpüğün içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu olan, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır.Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan Çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir.Beyaz köpüğünün elde edilişi: Çöven kökünün bir gün ıslatılıp bekletilmesinden ve devamlı kaynatılmasından elde edilen beyaz köpük, başka bir kaba alınır. Şekerle karıştırılarak çırpılır ve böylece kerebicin beyaz köpüğü elde edilmiş olur.

Bana biraz da Hint tatlılarını anımsattı...

İstanbul’da güllaç, kaymaklı ekmek kadayıfı neyse Mersin’de de kerebiç odur. Kocaman bir tabak kıvamlı krema içinde yüzen içi fıstık ya da ceviz dolu enerji bombası kurabiyelerden oluşmaktadır. Kerebiçin yapımı da en az kendisi kadar özeldir. İçliköfte şekline getirilerek yapılan kısmın dışı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılıyor; içine de fıstık veya ceviz konuluyor.Burada hassas nokta kurabiyelerin kesinlikle kızarmış olmaması. Kreması ise her ne kadar halk arasında farklı bilinse de aslında bir bitkiden yapılmaktadır. Halk arasında ki bende bu yazıyı yazmaya karar verip araştırana dek öyle biliyordum ramazana özel olmasından mütevellit ramazan ayında pidenin üzerine sürülen yumurta sarılarının yumurta tüketimini arttırmasına bağlı olarak yumurta akının çırpılarak yapıldığı bilinen krema aslında çövenden yapılır. Çöven sabunotu olarak bilinir. Saponaria officinalis yani çöven köklerinin bir gece suya ıslanmasının ardından 5 saat süreyle kaynatılması ve oluşan yeşil suyun köpürene dek çırpılması kremanın temeli. Ancak köpük oluştuktan sonra bol şeker ilave edilerek kıvam arttırılıyor. Bu krema deryasının içine atılan kurabiyeler köpüğe gömülünce üzerine tarçın dökülüyor.


*Peki çöven ne? Çöven nevi şahsına münhasır bir bitki. Sabun otu denmesinin nedeni leke çıkarma özelliğine sahip olması. Haziran-temmuz aylarında beyaz çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliğinde çok dallı, çok senelik, kazık köklü, otsu bir bitki. Yaprakları sapsız, soluk yeşil renkli, çiçekleri küçük pembe ve beyaz renkli. Türkiye çöven türlerinin 50 tanesine ev sahipliği yapıyor ve bunların 5 çeşidi ekonomik öneme haiz. Kerebiç yapımnda kullanılan kısmı ise kökü (radix saponaria officinalis).



Çöven köpürme özelliğinden soapwort olarak biliniyor ingilizcede. Yakın doğuda ve trakya bölgesinde tahin helva yapımında kullanıldığından köpük helva da deniliyor. Kıbrıs’ta ise hellim yapımında peynir suyuna konuluyor. Bir de son olarak kişisel tavsiyem kerebiçin buzdolabında bekletildikten sonra yenmesidir. Aksi takdirde pek bir ağızda dağılıyor. Ayrıca soğukken daha ferah bir yiyecek olduğu kesin .


Malzemeler:
  • 1 su bardağı şeker (pudra şekeri kullanılırsa daha iyi olur fakat yarım su bardağından biraz fazla şeker yeterli olacaktır)
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı (kilisliler içerisine genellikle ayçiçek yağı değilde zeytinyağı kullanırlar)
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (6-6,5 su bardağı aldı benimkisi. kilislilerinki gibi bir tat istiyorsanız unla birlikte 1 su bardağı kadar irmik ekleyebilirsiniz, ben eklemedim)
  • İç Malzemesi:

  • 2.5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 yada 1.5 tatlı kaşığı damak zevkinize göre tarçın
  • yarım su bardağı susam (bunu eklemedim)
  • yarım çay bardağı da hindistan cevizi
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Hazırlanışı:
  • bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
  • bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte yapar gibi içini oyup karıştırdığımız iç malzemesinden 1 yada 1.5 kaşık ilave edip ağzını kapatın.
  • daha sonra yaptığınız bu kurabiyeleri kalıbın tam ortasına koyup elinizle hafifce bastırın. kalıptan çıkarmak içinde kalıbın ucunu bir tahta yada pişireceğiniz tepsiye hafifçe vurarak çıkartın.
  • tüm hamuru aynı işlemle hamur bitinceye kadar tekrarlayın.hafif yağladığınız tepsiye kurabiyeleri dizip üstü kızarmayacak şekilde pişirin.(püf noktası üzerileri kızarmayacak) kurabiyeler piştikten sonra hafif soğumasını bekleyip üzerini tamamen kaplayacak şekilde pudra şekeri dökülüp servis yapılır.
  • Diğer bir yapılış şeklide aşağıdaki gibidir.

KEREBİÇ:
  • Kerebiç Mersin’e özgü bir tatlı çeşidi.Ramazanların olmazsa olmazı.
  • Malzemeler:
  • 2 yumurta,
  • 1 ç.b.sıvı yağ,
  • 100 gr,eritilmiş margarin,
  • 1/2pk.kabartama tozu,vanilya,
  • 1/2 çb. irmik,
  • 1 ç.b.pudra şekeri,
  • alabildiği kadar un.

  • İç Malzemeleri:
  • 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi ve tarçın.

  • Hazırlanışı:
  • Malzemelerimizi yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.
  • Dolapta 10 bekletiyoruz.
  • Daha sonra hamurdan cevizde iri parçalar koparıp içli köfte gibi açıp içine harcımızdan koyup kapatıyoruz.
  • Toz şekere bulayıp fırın tepsisine diziyoruz.
  • 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Eğer bulabilirsek orijinal köpüğe,yoksa koyu kıvamlı krem şanti hazırlayıp içine kerebiçlerimizi atıyoruz ve buzdolabında bir süre dinlendirip afiyetle yiyoruz.