Ocak 24, 2008

PORTAKAL ŞEKERLEMESİ (venus orange)

















bahçemizdeki portakal ve mandalina ağaçları uzun süre meyve veriyor ve toplayıp toplayıp suyunu sıkıyoruz :) kabuklarından da reçel veya şekerleme yapmak istedim, şimdi suda asidinin geçmesini bekliyorlar, internette ise şekerleme tarifi buldum ve uygulayacağım :)

Teşvikiye'de en sevdiğim pasane olan KONAK Pastanesinde, inanılmaz şekerleme ve pastalar vardır her zaman vitrinde...İstanbula her gittiğimde bizim eve çok yakın olan o pastaneye de uğramadan edemem, zaten her önünden geçerken pırılpırıl kiraz, incir ve portakal şekerlemesine kim hayır diyebilir ki :)))
bir de balbadem vardır ki, hiç o konuya girmiyorum :)

  • 3 adet kalın kabuklu ve iri portakal
  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 2 temek kaşığı portakal likörü ya da Grand Marnier

Tarif:

  1. Portakalları iyice yıkayın. Keskin bir bıçakla tepesini kesin ve portakalın kabuğunu 4 parça halinde soyun. İçindeki etli kısmı bıçakla iyice alın. Kabukları ince ince doğrayın.
  2. Bir sos tenceresinin içine portakal kabuklarını koyun. Üzerine gelecek kadar soğuk su ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca (ki bu süre 10 dakikayı geçmiyor) 5 dakika daha fıkırdatın ve suyunu süzdürün. Bu kaynatma işlemini 2 kere daha tekrarlayın. Son seferinde kabukları soğuk suyun altından geçirin.
  3. Bir sos tenceresinin içine kabukları, 1.5 su bardağı toz şekeri ve portakal likörünü koyun. Orta ateşte, şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eriyince ocağın altını iyice kısın ve 1.5 saat pişirin. Diğer aşamaya geçin.
  4. Yayvan bir tabağa, kalan 1 su bardağı şekeri koyun ve portakal kabuklarını çatal yardımıyla tencereden alıp toz şekerin üzerinde yuvarlayın. Fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye aralıklarla dizin. Tamamen soğuyunca: Kapaklı, hava almayan bir kapta ve serin bir yerde saklayın.
  5. Çikolata için ise: Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Portakal çubuğunun yarısını çikolaya batırın. Çikolata donunca servis yapın.

Ocak 23, 2008

Elmalı Kek (Apple Cake)

















annemin en sevdiğim keki :) kolay ve lezzetli

200 gr un
1 kabartma tozu
3 yumurta
150 gr margarin
150 gr toz şeker
5-6 elma
ceviz
kuru üzüm
tarçın

yağ, yumurta ve şekeri karıştır, un ve kabartma tozu ilave et, kek kalıbını iyice yağlayıp unlamak lazım ki yapışmasın :)
hamuru kalıba dök, 5-6 elmayı soyup, 4e bölüp çekirdekleri çıkartıp, kesip üzerine diz, tarçın, ceviz, pudra şekerini ekle, önceden 180 derece ısıtılmış fırında kızarana dek pişir...
üzümleri suda bekletip, fırından çıkınca ekliyorum ki yanmasınlar :)

Buğday Salatası (Wheat Salad)

















annemden çok basit, farklı ve lezzetli bir salata

isteğe göre 1 veya 2 bardak buğday 1 gece öncesinden suya konur, su ile iyice şişen buğday ertesi gün suda haşlanır, soğumaya bırakıldıktan sonra, üzerine tuz, zeytinyağı, limon konur,
isteğe göre içine dereotu, maydanoz, taze soğan, taze nane, domates, yeşil biber vs eklenir...ben domates pek kullanmıyorum ve içine yeşilliklerden doldurup, soya filizi de ekledim.

Körili ve elmalı karides salatası (shrimp salad with apple)






















İşte Naz'dan aldığım süper bir tarif :)

Malzemeler:
· 200 gr karides
· 2 yeşil elma
· 1 soğan
· 1 küçük salçalık kırmızıbiber
· 120 gr konserve mısır tanesi
· 2 çay bardağı su
· 2 çay kaşığı köri
· Tuz, karabiber Hazırlanışı:
* Soğanı soyup piyazlık doğrayın. Elmaları soyup küp küp doğrayın. Salçalık kırmızıbiberi temizleyip ince şeritler halinde doğrayın.
* Sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı pembeleştirin. Doğranmış kırmızıbiberi ekleyip sote edin.
* Karidesleri ayıklayıp yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayıp tavadaki karışıma ekleyin. Mısır, elma, köri, tuz, karabiber ve suyu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dakika pişirin. Soğuyunca servis yapın.

mm nefis :)