Şubat 09, 2008

PORTAKALLI PASTA

bir internet tarifi daha :

KEKi
- oda sıcaklığında 3 yumurta ve bir yumurta akı
- 150gr. şeker
- 100-110gr. un
- 100ml. taze sıkılmış portakal suyu
- 3-4 damla vanilya esansı
- 1/2 yemek kaşığı kabartma tozu
- 1/4 tatlı kaşığı tuz
- 60ml. sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu

1- Fırını 170 C’ye ısıtın. Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın. Un, tuz, şeker (şekerden 1,5 yemek kaşığı kadar ayırın) ve kabartma tozunu derin bir kapta karıştırın. Ortasıni biraz açıp, 3 yumurta sarısını, portakal suyu, yağ, vanilya ve portakal kabuklarını ilave edip, pürüzsüz bir kıvama gelene kadar iyice karıştırın.
2- Ayrı bir kapta yumurta aklarını (4 tane) kar haline gelene kadar çırpın. Yavaş yavaş 1,5 kaşık şekeri ekleyerek çırpmaya devam edin. Yumurta akını azar azar hamurun içine karıştırın. Akın sönmemesine dikkat edin.
3- Kalıba dökerek 50-55 dakika pişirin.
4- Bu kekin püf noktası kalıpta baş aşağı çevrilerek soğutulması. Ben iki tepsiyi ortalarında boşluk bırakarak yan yana koydum, kalıbı ters çevirdim ve tepsilerin iki kenarının üzerine yerleştirdim. Eğer ortası delikli kaplardan kullandıysanız, şişe veya kavanoz üzerinde sabitleyerek soğutabilirsiniz.
5- Kek tamamen soğuduktan sonra ince ve keskin bir bıçak ile kalıptan ayırın. Keki ters çevirip servis tabağına alın. (Kekin üstü, kalıbın tabanına gelen kısmı olacak)

Tarif burada bitiyor. Bundan sonrası diğer kitaptan alıntı. (Şifon keklerin üzerine böyle süslemelerin yapılıp yapılmadığına emin değilim.)

ÜST KAPLAMA: 185gr. pudra şekeri, 3,5 yemek kaşığı süt, 1 tatlı kaşığı tereyağ ve 1-2 damla turuncu gıda boyası (bende sadece kırmızı vardı).

Tereyağını iyice yumuşatın. Pudra şekeri ve sütle iyice çırpın. İçinde pürüz ve iri taneli parçalar kalmasın. Bir yemek kaşığı kadar ayırıp, gıda boyası ile renklendirin. Renkli kaplamayı naylon poşete alın. Beyaz kaplamayı kekin üzerine bıçakla yayın. Çok fazla oynamaya gerek yok, kaplama kendi kendine düzeliyor. Beklemeden, naylon poşetin ucuna ufak bir delik açıp, kekin üzerine paralel çizgiler çekin. Kürdan ucuyla bir sıra aşağıdan yukarı (veya sağdan sola), bir sıra yukarıdan aşağı olmak suretiyle renkli çizgilerin ortasından geçin.

PASTANIN YANLARI: Bir kutu kremayı, krema sertleştirici ile çırpın. Düzgünce sıvayıp, üzerine hindistancevizi serpiştirin.


Şubat 05, 2008

are we lonely? really?
































world is my dreamland...our planet, old planet is lonely...
really lonely?
i dont think so.

Şubat 04, 2008

Narcissus tazetta Linnaeus

















kokusuna bayıldığım çiçek, bu mevsimde açtı her yerde dalyanda...
pazardan alıp getirdim, her yer mis gibi kokuyor...buradaki dağ nergisi...:)
zambak gibi kokusu ama nergis farklı...

Liliaceae / Zambakgiller
Latince Adı : Narcissus tazetta Linnaeus
Türkçe Adı : Doğu nergisi
Yerel Adları : Doğu zerrini
İngilizce adı : Polyanthus Narcissus, Rose of Sharon
Alem : Plantae
Bölüm : Magnoliophyta
Sınıf : Liliopsida
Takım : Liliales
Familya : Lilieacea
Cins : Narcissus


Çikolatalı Tart (saturn tart)











internetten denemek üzere aldığım bir tarif

Malzemeler

  • 1 1/4 su bardağı un
  • 1/4 su bardağı kakao
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 330 gr bittersweet çikolata
  • 1 1/4 su bardağı krema

Yapılışı

  1. Fırını önceden 190C de ısıtın.
  2. Mutfak robotunda unu, kakaoyu, şekeri ve tuzu karıştırın. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın.
  3. Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir hale getirin. Paketleyip buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  4. 23 santimlik bir tart kalıbını tereyağlayıp bu hamuru ortasına koyun ve parmaklarınızla kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın. Parşömen kağıdını tart hamurunun üzerine serip nohutları tepesine yerleştirin ve fırına verin. Bu şekilde 25 dakika pişirdikten sonra nohutları ve folyoyu kaldırıp 8 dakka daha pişirin. Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
  5. 23 santimlik tart kalıbı yerine benimki gibi ufak tart kalıpları kullanacaksanız (toplam 6 tane çıkıyor), kalıbınızın ufaklığına göre pişirme vaktini ayarlamanız gerekiyor. Hamur kakaolu olduğu için piştiğini anlamak zor oluyor o yüzden dikkatli olun. Ben yukarıdaki kalıplar için pişirme süresini 18 + 8 dakika olarak ayarladım.
  6. Çikolatayı bir kaba rendeleyip kenara ayırın. Ufak bir tencerede kremayı kaynama noktasına getirip çikolatanın üzerine dökün ve bütün çikolata eriyene kadar karıştırın. Ardından tart kalıbının içine döküp buzdolabında soğumaya bırakın. Bu noktada tepesine istediğiniz kuru meyveyi veya yemişi serpebilirsiniz. Servis yapacağınız vakite kadar buzdolabında saklayın (en az 4 saat kalması gerekiyor).