Nisan 04, 2009

Masala Chai (मसाला चाय)


Iste bir diger Hindistan hediyesi bana...Gitmeden once de cok severek yapip iciyordum ama oradayken her yerde bu cay iciliyor...Bizim siyah cayimizin yerinde sutlu sicak masala cayi ve bol baharatli...Tadi nefis ama koca Hindistanda sutler tam yagli oldugundan biraz agir...Manda sutunden cok kaymakli ve yagli olunca mide biraz rahatsizlaniyor...





Gene turkiyede hazir masala caylari 16 lira gibi fiyatlara satilirken ben Goadan 1 paketi sadece 5 liraya almistim ve gene cok pahali gelmisti...Asil olay kendi masala cayini yapmak...




Ben cayi sutle demleyerek icine kakule' tarcin' seker' karabiber' ve muskat koyuyorum' olcusunu fazla kacirirsaniz aci olur' damak tadina gore ayarlanmali...



Hintliler inanilmaz sekerli iciyorlar' sekersiz diye bir kavram yok' garam garam masala chai denince bilin ki sicacik masala cayi diyorlar...
Dunyanin bir ucunda hic tanimadiginiz bir hintli ile hic bilmediginiz bir tren istasyonunda veya sokakta masala cayi icmenin tadini cok az seye degisirim :)))
Namaste


Kakule (cardamon)

Hindistandan kilosunu 25 tlye edindigim mukemmel kokulu bitki...Burada fiyatinin birkac kat fazla oldugunu biliyorum ve bu aldigim fiyat bile Hindistan genelinde inanilmaz pahali bir fiyat...Her seyde oldugu gibi bitkiler de tabiki cok ucuz oralarda :)))


Kakule (cardamon) : İkiçenekliler sınıfının, zencefilgiller familyasından bir bitkidir. Hindistan'da ve Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişir. Meyvesi 1-2 cm boyunda bir kapsüldür. İçinde birbiri üzerine oturan siyah, prizmatik tohumları vardır. Meyveler tamamen olgunlaşmadan toplanır. İçeriğinde sineol, terpineol ve asetat vardır.Faydası : Ferahlık verir. İştah açar. Mide rahatsızlıklarını ve gazları giderir. Vücuda rahatlık verir.


Ben yemeklerde' sutte cayda ve masala cai yaparken' her zaman kullaniyorum.

ROKA (eruca sative)

Turpgiller familyasından; sapı tüylü, 40 cm kadar boyunda bir bitkidir. Çiçekleri sapın ucundadır. Rengi beyaza çalar, üzeri mor damarlıdır. Çok kokuludur. Yaprakları almaşık dizilişlidir.
Faydası : İdrar söktürür. Karında biriken suyu boşaltır. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Sıtma ateşini düşürür. Mafsal iltihaplarını giderir. Karaciğer ve dalak hastalıklarında faydalıdır. Safrayı boşaltır. Sarılığı keser. Karaciğer ağrısını giderir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Cinsel gücü arttırır.
Roka Akdeniz ülkelerinde Roma İmparatorluğu döneminden beri bilinmekteydi. Yabani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da yetiştirilir. Roka İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya'nın Koper bölgesinde peynirli börek yapımında kullanılır. İtalya'da özellikle Venedik kenti civarında pizza ve makarna yemeklerine konur. Roka son 20 yıl içinde zengin ve acımsı lezzeti nedeniyle Akdeniz ülkeleri dışında da yayılmaya başladı. Özellikle Batı Avrupa ve ABD'de de kullanılır hale geldi.

Ben de gecen sene bu donemlerde Kelebek Vadisinde oludenizde her gun roka toplamaya cikiyordum' teknemiz sefere baslamadigindan' karadan da yol olmadigindan' hava kosullari da sert oldugundan oldukca sinirli bir yiyecek stogumuz vardi...Neyse ki tarlalarda yetisen yuzlerce roka bizi her gun diyurdu...Cicege kacmis da olsalar gercekten harika kokusu ve tadiyla beni buyuledi...Su anda da evimizin bahcesinde rokalarimiz mevcut...En sevdigim taze rokalari citir citir dalindan kopartip temizleyip bir kaseye ufalayip koyduktan sonra uzerine domates' tere' dereotu' zeytinyagi' limon' tuz ve bol nar eksisi koyup yemegin yaninda yemek...Diger bir durum da' rokalari tulum peyniri ceviz ve kuru kayisi ile hazirlamak...
delicious :)))
Ek Bilgi : Orta Çağ'da Azize Hildegard sevgili papazelerine marulu önerirken rokanın yenmesini yasaklamıştı. Çünkü roka "aşk oyunlarını" uyarıyordu. Bu nedenle manastır bahçelerine roka ekilmez olmuştu.

Bizzare Foods with Andrew Zimmern: Best Food Show Ever.


Channel : Travel&Living

Fellak Koftesi

Haslanmis Bulgur Koftesi... bir hakkari yemegiymis :) kanimda mi var ne...
kafadan pazi sarmasi yaptiktan sonra' icinin artmasi sonucunda ortaya cikan bu yemegin ismi varmis :)))







2 bardak ince bulgur
tuz' karabiber
1.5 su bardagi un
taze sogan ve sarmisak
1 adet etsu bulyon
2 bardak sıcak kaynamış su
2 corba kasigi domates biber salcasi
dereotu
maydonoz
yarım çay bardağı zeytinyagi

Yapılışı:
bulguru çukur bir kaba koyup 2 bardakkaynar su ile 5 dakika üstü kapalı bedaha sonra bekleyiniz' bekledikten sonra malzemeleri ekleyip yogurunuz' kofte kivamina geldikten sonra'
bulgurları elinizde yuvarlayıportasını bastırınız küçük yuvarlak bulgurları30 dakika beklettikten sonra,kaynar suya attınız, 15 dakika sonra,ocaktan alınız, ve sarmisakli yogurtla servis yapiniz 'üstüne en son olarak maydonoz, eklemeyi unutmayınız.