Şubat 10, 2008

Fırında Pırasa


Firinda_pirasa


malzemeler:

  • 1kg.pırasa
  • 3 yumurta, çırpılmış
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı galeta unu (ben robottan geçirilmiş kepekli ekmek içi kullandım)
  • tuz
  • karabiber

hazırlanması:

  1. pırasaları yıkayıp küçük parçalar halinde doğrayın. tuzlu suda haşlayın. daha sonra suyunu süzüp robottan geçirin.
  2. borcamı yağlayıp bolca galeta unu serpin.
  3. pırasaları ve diğer malzemeleri iyice karıştırıp borcama yayın. üzerine tekrar galeta unu serpin. önceden ısınmış 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Gökkuşağı Tatlısı

Iftar_1_7

  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 çay bardağı irmik
  • 3 çay bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu

şerbeti:

  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • bir dilim limon

Hazırlanması:

  1. Şerbeti için su, limon ve şekeri kaynatıp soğutun.
  2. Yumurta ve şekeri kar haline gelene kadar çırpın. Ardından sırayla diğer malzemeleri ekleyip yağlanmış cam fırın kabınıza yayın.
  3. Önceden ısınmış 200C fırında pişirin. Pişince fırından alıp ters çevirerek başka bir tepsiye çıkartın. Üzerine soğuk şerbeti 2 defada gezdirin. Bir bardak (kenarı keskin olmalı) ile daireler çıkarın.
  4. Kalan hamurları 2 yemek kaşığı (veya arzunuza göre daha çok) kakao ve hindistancevizi ile karıştırın. Kestiğiniz dairelerden daha küçük olacak şekilde parçalar alıp elinizle yavaşça köfte şekli vererek tatlılarınızın üzerine yerleştirin.
  5. Üzerlerini krem şanti/kaymak, meyve şekeri/kiraz şekerlemesi, antep fıstığı ve inci dekorları ile süsleyerek servis yapın.

Japon Güneşi

Japongunesi

Malzemeler:

  • 1 kg kemiksiz kuzu kuşbaşı
  • 1 paket mantar, küp doğranmış
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet yufka
  • yoğurt

Hazırlanması:

  1. Eti tavaya alın, saldığı suyunu çekene kadar az miktarda sıvıyağ ilavesi ile pişirin. (soğan vs. ilave etmeden kavurma gibi pişsin.) Mantarı da ayrı bir tavada pişirip et ile harmanlayın.
  2. Patlıcanları küp doğrayıp tuzda bekletin ve sıvıyağda kızartın.
  3. Yufkaları mümkün olan en dar üçgenlere kesip (8-12 adet arası) aralarına herhangi bir şey sürmeden bir pipet yardımıyla sarın. Uçlarını suyla ıslatıp kapatın ve sıvıyağda kızartın. (böylece içi boş sigara börekleri elde edin.)
  4. Yuvarlak bir servis tabağının en altına mantar ve eti, ikinci kata patlıcanları yayın. Üzerlerine yufkaları güneş ışınları gibi dizin.
  5. Ortasını açıp sarımsaklı veya sade yoğurt koyarak servis yapın

asma yaprağında enginar dolması

Stuffed_artichokes2


malzemeler:

  • 5-6 enginar, temizlenmiş
  • dolmalık iç (tarifi ve hazırlanışı için burayı tıklayın)
  • 2 soğan, piyazlık doğranmış
  • 1 havuç, halka halka doğranmış
  • 1 limon
  • kaynamış su
  • zeytinyağı
  • süslemek için; maydanoz

Stuffed_artichokes3

hazırlanması:

  1. geniş bir kasenin içine soğuk su ve yarım limon suyu koyun.
  2. enginarları bu su ile ovup aynı suyun içinde bırakın.
  3. dolmalık içi hazırlayıp soğutun.
  4. tahtanın üzerine geniş bir asma yaprağı serin. üzerine bir enginarı oturtun. ortasına büyüklüğüne göre 1-2 yemek kaşığı iç malzemeden koyun. asma yaprağını bohça yapar gibi enginarın üzerine kapatıp bir ip ile bağlayın. tüm enginarlar için aynı işlemi uygulayın.
  5. doğradığınız soğanları ve havucu geniş ve yayvan bir tencerenin dibine yayın. üzerine enginarları yerleştirin. tencereye enginarların üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyin. yarım limonun suyunu ve zeytinyağını ekleyip kısık ateşte yarım saat pişirin.
  6. pişince iplerini çıkarıp maydanoz ile süsleyerek servis yapın.

not: enginarların tabanlarının iyice soyulduğuna emin olun. aksi taktirde taban bölümleri pişince sert kalır.

marine edilmiş brokoli



  • bir paket parçalarına ayrılmış brokoli

  • 2-3 soyulmuş ve halka halka doğranmış havuç

  • 6 çorba kaşığı limon

  • 6 çorba kaşığı zeytinyağı

  • 2 diş dövülmüş sarımsak

  • 1/4 su bardağı rendelenmiş tulum peyniri

  • tuz, karabiber
  • brokoli ve havuçları buharda sebzeler iyice yumuşayana kadar haşlayın. diğer malzemeleri iyice karıştırarak sos yapın. sebzeler haşlanınca süzüp sıcakken sos ile karıştırın.

    PATATES SALATASI

    Patates_salatasi

    Patates Salatası

    • 10 tane patates
    • 3 çorba kaşığı krem peynir
    • 1 çorba kaşığı hardal
    • 2 su bardağı yoğurt
    • 3 çorba kaşığı mayonez
    • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
    • karabiber

    Patatesleri haşlayıp soyuyorsunuz. Diğer malzemeleri pürüzsüz bir karışım elde edene kadar mutfak robotundan geçiriyorsunuz. Doğradığınız patateslerin üzerine döküyorsunuz. Krem peynir zaten tuzlu bir tat verdiği için ben ayrıca tuz katmadım, isteyen tuz ekleyebilir. Sosun daha koyu olmasını isterseniz biraz daha krem peynir ekleyebilirsiniz.

    Patlıcanlı Kıymalı Börek

    Patlicanli_borek

    • 3 yufka
    • 5 çorba kaşığı yoğurt,
    • 3 çorba kaşığı süt,
    • 1 yumurta,
    • 1 kahve fincanı zeytinyağı,
    • 1 tutam toz şeker

    iç malzeme:

    • 250 gr. kıyma,
    • 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
    • 2 adet közlenmiş patlıcan,
    • 1 soğan,
    • tuz, karabiber


    Yapılışı:

    1. Patlıcanı aliminyum folyoya sarıp 180 derecedeki fırında 25 dk. kadar közleyin.
    2. Soğanları kuşbaşı doğrayın. Zeytinyağını tavada kızdırıp soğanları içine atın, pembeleşince kıymayı ekleyin. Suyunu çekene kadar bekleyin, ince ince doğradığınız közlenmiş patlıcanı üstüne ekleyin.
    3. Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın, ocaktan alın.
    4. 3 çorba kaşığı yoğurt, süt, yumurta akı ve zeytinyağını çırpın.
    5. Yufkaların her birini 6 üçgen parçaya bölün. Bu büyük üçgenlere ayrı ayrı hazırladığınız karışımı sürün. Üçgenin ucuna kıymalı içten koyup kalınca bir rulo yapın. Tepsiye dizin.
    6. Ayırdığınız yumurta sarısını kalan 2 çorba kaşığı yoğurtla karıştırıp bir tutam toz şeker ekleyin, karıştırın. Ruloların üstüne sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

    KİWİ

    (10 adet kup)

    • 4 kivi
    • 1 paket vanilyalı puding
    • 1.5 su bardağı süt

    Portakal peltesi için

    • 3 su bardağı portakal suyu
    • 1 su bardağı su
    • 3.5 çorba kaşığı mısır nişastası
    • 1 su bardağı toz şeker
    • Süsleme için:
    • File badem
    • Çikolata kırığı
    1. Sütle vanilyalı pudingi karıştırıp pişirin. Kivileri büyük küpler halinde doğrayın, puding iyice soğuduktan sonra içine katın. (Ben kivileri robottan geçirip pudinge kattım böyle yaptığınızda pudingin tamamının güzel yeşil bir rengi oluyor ama tadı ekşi oluyor, özellikle de puding tamamıyla soğumadan koyduysanız, bu yüzden doğramak daha iyi.)
    2. Kupları yarısına kadar doldurup buzdolabında yarım saat kadar bekletin.
    3. Pelte malzemeleri karıştırın, tencerede pişirin. Koyulaşınca soğuyan vanilyalı pudingin üzerine 3’er çorba kaşığı koyun. File badem ve kırık çikolatayla süsleyin.

    Bademli Fasulye

    Hafta__sonu

    Bademli Fasulye:

    Tarif W&S'nın her mevsim için farklı davet sofrası önerilerini içeren Entertaining kitabından.

    8-10 kişilik

    Malzemeler:

    • 1kg taze fasulye
    • yarım su bardağı iç badem, doğranmış
    • 2 yemek kaşığı margarin/tereyağı
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 4 küçük kuru soğan/arpacık soğan, doğranmış
    • karabiber
    • tuz
    • 2 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış

    Hazırlanması:

    1. Derin bir tencerenin 3/4'ünü suyla doldurup hafifçe tuzlayın ve kaynamaya bırakın.
    2. Taze fasulyeleri temizleyip yıkayın. Yıkadıktan sonra verev doğrayın. Kaynayan suya fasulyeleri ekleyin. 5 dakika sonra bir kevgire alıp soğuk sudan geçirin ve kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın. (bu aşamayı bir gün önceden yapıp üzerini iyice kapatarak dolaba kaldırabilirsiniz.)
    3. Geniş bir tavada bademleri 3 dakika kadar kavurun. Kavrulan bademleri bir tabağa alın. Aynı tavada zeytinyağı ile tereyağını eritin. Soğanı ekleyip 4-5 dakika hafif pembeleşene kadar kavurun.
    4. Ateşi biraz yükseltip fasulyeleri ekleyin. Devamlı karıştırarak -4 dakika kadar- soteleyin. Tuzunu ve karabiberini serpin. Maydanozu ve bademleri ekleyip ısıtılmış bir servis tabağına alın ve hemen servis yapın.

    Hindistan cevizli Kartopu

    Kartopu_cay_kurabiyesi

    Hindistan cevizli Kartopu
    Malzemeler:

    • 3-4 su bardağı hindistan cevizi
    • 1 su bardağı süttozu
    • 3/4 su bardağı toz şeker
    • 200 ml çiğ krema

    Hazırlanması:

    1. Hepsi karıştırılıp yoğrulur, minik yuvarlaklar yapılıp hindistan cevizine bulanır. (Katılaşması için buzdolabında muhafaza edin)
    2. İstenirse küçük kağıt kalıplarda servis yapılır.

    Çay kurabiyesi:
    Bu da bir Dr. Oetker tarifi.

    Malzemeler:

    • 2,5 çay bardağı toz şeker
    • 2 yumurta
    • 1,5 su bardağı eritilmiş margarin/zeytinyağı
    • 1 paket vanilya (5g)
    • 4,5-5 su bardağı un
    • 1 paket (10g) kabartma tozu

    Hazırlanması:

    1. 2,5 çay bardağı toz şeker'den 2 yemek kaşığı, 2 yumurtadan da birinin akını kurabiyelerin üzeri için ayırın. Kalanı diğer malzemelerle karıştırın.
    2. Hamuru isterseniz 1/2cm kalınlığında açıp kalıplarla kesin ,isterseniz de elinizde yuvarlayın. Her birini yumurta akına ve şekere batırıp önceden ışınmış 175C fırında 25-35 dk. pişirin.

    Ratatouille

    ratatouille

    Tarif M.S Living Ağustos 2004 sayısından.

    Malzemeler:

    • 1 patlıcan, küp küp doğranmış
    • 4 kabak, küp küp doğranmış
    • 1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 2 yemek kaşığı taze kekik, doğranmış
    • tuz, karabiber
    • 10 adet domates
    • 2 dolmalık biber, kırmızı ve sarı
    • 4 diş sarımsak, doğranmış
    • 2 soğan, piyazlık (yarım ay şeklinde) doğranmış
    • yarım su bardağı taze fesleğen, doğranmış
    • yarım su bardağı maydanoz, doğranmış

    Hazırlanması:

    1. Fırını 200C'ye getirin. Patlıcanı, kabağı, 1/2 sb. zeytinyağını, 1 yemek kaşığı taze kekiği, 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1/2 tatlı kaşığı karabiberi karıştırın. Karışımı fırın tepsisine yayıp ısınmış fırında közleyin. (30-60 dk)
    2. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarıp her birini 4-6 eşit parçaya bölün.
    3. Biberleri ocakta közleyin, soyup çizgi şeklinde doğrayın.
    4. Patlıcan ve kabaklar közlenince 2 yk. zeytinyağını geniş ve derin bir tavada ısıtın. Sarımsak ve soğanları ekleyip 4 dk. kavurun. Domates ve biberleri ekleyip 7 dk. daha kavurun. Patlıcan, kabak, 1/4 sb. fesleğen, kekiği, tuz ve karabiber ilave edin. Ateşi kısıp yarım saat pişirin.

    ev pidesi

    Ev_pidesi

    internetten daha denemediğim ama çok hoşuma giden bir tarif daha :)


    Malzemeler:

    • 1 yumurta akı
    • 150g oda sıcaklığında yağ (margarin, tereyağı) veya 1/2 sb.'dan biraz fazla zeytinyağı
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 3,5-4 su bardağı un
    • 1 paket (10g) kabartma tozu
    • kıymalı iç:
    • 300g kıyma
    • 2 rendelenmiş soğan
    • 2 domates rendesi
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı tuz
    • peynirli iç:
    • 4 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
    • 2 domates rendesi
    • 1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz

    Hazırlanması:

    1. Kıymalı iç için baharatlar hariç tüm malzemeyi kavurun, en son tuz ve karabiberi ekleyin. Peynirli iç için listedeki tüm malzemeleri karıştırın.
    2. Hamur malzemelerinin hepsini karıştırın. Hamuru istenilen büyüklükte pide şekline getirerek iç malzeme ile doldurun. Üzerine yumurta sarısı sürün ve yeşil biber ile süsleyin.
    3. 175C fırında 25-35 dakika pişirin.