Ocak 09, 2008

kırmızı patates











sevgilimden kırmızı patatesi mikrodalgada nasıl pişireceğimi öğrendikten sonra gelişen olaylar :)

1 adet kırmızı patates
tereyağ, tuz
krem peynir
mısır ve kapari

patatesimizi kabuğu ile arkalı önlü mikrodalgada 2.5 ar dakika pişirip içini açıyoruz, kumpir gibi bir anda dağılan sıcacık patatese tereyağ tuz ve krempeyniri ekleyip karıştırıyoruz, üzerine de mısır ile kapariyi ekleyip afiyetle sıcakken yiyoruz :)

Ocak 08, 2008

world of spices





















baharatların dünyasına girince, kaybolurum, her yemeğe azıcık azıcık tutamlar halinde deneysel bir şekilde baharat konması gerektiğini düşünürüm, kokusundan neyi istediğini anlamaya çalışırım, hepsinin uyum içinde bir dengede kaldığı bir şölene dönüşen kokularla dolu yemekler yemek çok keyif verici, her öğün...izlediğim bir filme göre, gezegenler ve baharatların bir bağlantısı var...
mesela :
Dünya : yaşam : tuz : yaşamımızı devam ettirmek için bize gereklidir.
Venüs : tarçın : bütün kadınlar gibi acı ama tatlı.
Güneş : acı biber : yakıcı ve sıcak.

mezeler ise uzak diyarlara yapılan seyahatler gibidir...
Yunanca "geri dönüş" sözcüğü "gezmek" kelimesinde, o da "yiyecek" kelimesinde gizlidir...

benim dayanamadıklarım ise; dereotu, olmazsa olmaz, tarçın, safran, zencefil ve muskat...kereviz sapı ve yenibahar ise aklımı başımdan alır...

baharatlar:
Biberiye :
Küçük, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır. Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır.
Cevz-i Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir. Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır.
Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır.
Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot. Domatesle mükemmel bir uyumu vardır. Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir. Sarmısakla birleştiğinde biberli bir tat kazanır.
Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır. Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır.
Hintcevizi : Bir diğer adı müskat'tır. Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendeden çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır.
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir. İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır. Bu nedenle hem baharat, hem de ilaç olarak kullanılır.
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu vardır.
Kerbel : Bir maydanoz türüdür. Salatalarda kullanılır.
Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Genel olarak pişirilerek yenir. Bazı yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır.
Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.
Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir.
Köftebaharı : Köftelerde kullanılır.
Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır.
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır.
Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda kullanılır.
Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır.
Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur. Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır. Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır.
Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır. Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur.
Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur. Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır. Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır.
Rezene : Anason kokulu bir ot. Yaprakları dereotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır.
Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir. Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir. Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır.
Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir. Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır. Zeytinyağında ise hiç erimez. Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır.
Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır.
Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır.
Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir. Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır.
Vanilya : Meksika kökenli bir baharat. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır
Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir. İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir. Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.
Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılmaktadır.
Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir. Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır. Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır.



baharatların gizemli faydaları :
çörekotu

İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.
kakao
Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür. Fazla miktarı zararlıdır.
karabiber
Mideyi ısıtır. iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve barsaklardaki mikropları öldürür. Enerji verir. Afrodizyak özelliği vardır.
karanfil
Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.
tarçın
Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
zencefil
İştah açar. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarını giderir.


Kıymalı Lazanya (lasagna with minced meat and carrot)


















yarım kilo kıyma
1 soğan, 1 havuç
birkaç adet karanfil
1 tutam tarçın, tuz, karabiber
beşamel sos
lazanya

bir tavada önce küpküp doğradığımız soğanı kavuralım, içine tuz tarçın ve şeker ekleyelim, çok beklemeden kıymayı ve havucu da ekleyip pişirelim, dilerseniz içine az muskat veya zencefil ekleyebilirsiniz, 4 5 adet de karanfili katıp iyice pişiriyoruz, diğer bir yandan beşamel sosumuzu yap un ve süt ile sıvık bir şekilde hazırlıyoruz. dibini yağlayıp unladığımız borcama önce beşamel döküp 1 kat lazanya, üzerine kıymalı harç ve beşamel koyup 2. kat lazanyayı dizip aynı şekilde harç ve beşamel ekliyoruz, arzuya göre 3 4 kat diziyoruz, en üste de kalan beşameli koyup dilersek üzerine tel veya dil peynir koyarak önceden 180 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişiriyoruz, yanında da kırmızı şarap ile harika bir akşam yemeği :)

lazanyanın püf noktası; beşamelin sıvı olmasıdır bence.

kabaklı makarna (zucchini pasta with orange and walnut)

Kabaklı Makarna (zucchini papardalla with orange)

250 gr papardella makarna
1 kabak, 1 havuç rende,
1 soğan
1 tutam tarçın ve safran
tuz, karabiber, şeker
portakal kabuğu rendesi
sarmısak
ceviz
krema

makarna haşlanırken, tavada soğanları ve 1 tutam şekeri kavuruyoruz, pembeleşince kabak ve havuç rendemizi katıp pişiriyoruz. isteğe göre bir tutam tarçın ve biraz safran ekleyoruz ve kabaklar suyunu salıp, kendine gelince biraz portakal kabuğu rendemizi de ilave ediyoruz. en son sarmısağı ilave edip haşlayıp süzdüğümüz makarnamızı da ekliyoruz, iyice karıştırıp krema katarak kısık ateşte 2 3 dakika daha pişirip tabaklara servis ediyoruz. üzerine ceviz ve pportakal kabuğu rendesi de serpince nefis oluyor :)

her yemeğe bir tutam tuz, karabiber, şeker ve tarçın koymaktan kendimi alamıyorum

afiyer olsun