Aralık 24, 2010

En Favori Kurabiye Kalıpları


Gerçekçi fantastik kurabiyeler için...

Yılbaşında Ev'de :)

Yılbaşının en güzel yanı sıcak şömine ve güzel bir sofra bence...Harika yemekler, mis gibi bir ordövr yabağı, güzel ev yapımı içli pilav ve belki de yanında iyi pişmiş et...tatlı sıcak bir masa düzeni ve renkli mumlar :) tabiiki biraz şarap ve aşk üstüne :)

Bunun yanısıra yılbaşı demek süs, tarçınlı afrodizyaklı kış kurabiyeleri, çam ağaçları ve renkler demek, ha bir de kar...ama benim yaşadığım yere hiç kar yağmıyor...
Bu ara pek çok yerde haliyle harika yılbaşı temalı aksesuar ve süsler var...Benim dikkatimi Boyner ZaraHome Koçtaş ve MudoHome çekti...Mudo ve Boynerin tabak çanakları çok sevimli, Koçtaş ise Metroya kıyasla çok daha uygun fiyatlı ve güzel çam ağaçları ve süsleri barındırıyor...Tabiki semt marketlerinde de aynı ürünler bulunabilir sonuçta nereye gitseniz made in Chinaaa :))) Tanrı Çini korusun.
En güzeli yılbaşından ertesindeki indirimi beklemek bile olabilir...Bu yılbaşı benim için Kırmızı...Kırmızı masa örtüsü yeşilli, gümüşlü ve kozalaklı süsler, kırmızı mumlar ve beyaz tabaklar var aklımda...Havalar sıcak o yüzden şömineyi düşünmüyorum-o güne dek bir fırtına kopmaz ise Bodrumda tabiii :)))

Diğer bir hoşluk da bu sene beyaz veya gold çam ağaçları fikri...ben beğendim hep yeşil gördüğüm için belki de, tabiki her yıl var ama benim dikkatimi süslü şeyler yeni çekmeye başladı bu konuda sanki...İçimdeki 5 aylık kız bebeden midir nedir bilemedim :)))

Kadayıflı Damla Sakızlı Muhallebi

Annem hafif ve lezzetli olduğu için çok yapar bu tatlıyı, ben de çok severim...yalancı kadayıf, gündoğan pazarındaki yufkacı tyzenin de dediği gibi "tembel kadayıfı" :)))

Benim kadayıflar taze idi, ama okuduğum tariflerde buzluktan çıkartılıp itice dövülerek küçük parçalara ayırmak sureti ile kavruluyordu kadayıflar...ben komple yaptım fena da olmadı...

Kadayıfımızı biraz tereyağ ve az şeker kullanarak ceviz veya fındık içi ile ocakta veya fırında kızartıyoruz öncelikle...fırında daha sağlıklı ve yağsız olması mümkün...

Muhallebisi için ise
1 kg süt
1 kaşık un
1 kaşık nişasta
1 bardak şeker -daha az koydum çünkü sakız reçeli ekledim aroma için-

topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişiriyoruz, muhallebiye haymak ya da krema katanı da var...ama kullanmadım ben...

muhallebiyi geniş kapa serip üzerine de kadayıflarımızı koyuyoruz, biraz bekletip afiyetle yiyoruz...mmm süper :)))

Aralık 23, 2010

Sevgilimden Kahvaltı :)))


Bir pazar sabahı kahvaltısı...kuş, ağaç, güneş ve dal kompozisyonu :)))

YILBAŞI MENÜSÜ ÖNERİLERİM :) 03 TATLILAR


Yıldızlı tartöletler
Malzemeler: 8 kişilik

250 gram un
125 gram küp kesilmiş soğuk tereyağı
1 adet yumurta
üzerine, marmelat, pudraşekeri

Hazırlanışı: Tüm malzemeyi karıştırıp hamur haline getirin. Buzdolabında 1 saat dinlendirdikten sonra merdane ile açın. Hamuru tartölet kalıplarınızın büyüklüğüne göre kesin. Artan hamurdan kalıplarla yıldız şekilleri çıkarın. Kesilen hamurları tartölet kalıplarına yerleştirerek, yıldız şekillerle birlikte önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Soğuduktan sonra tartöletlerin içine marmelat koyun. Üzerine yıldızları yerleştirin. Pudraşekeri ile süsleyerek servis yapın.

Tüm malzemeyi karıştırıp hamur haline getirin. Buzdolabında 1 saat dinlendirdikten sonra merdane ile açın.

Kar desenli çikolatalı kurabiye

Malzemeler:

200 gram tereyağı
100 gram pudraşekeri (3/4 su bardağı)
1 yumurtanın sarısı (akını glazür için kullanacağız)
4-5 çorba kaşığı kakao
300 gram un (yaklaşık 3.5 su bardağı)
arzuya göre çekilmiş ceviz, fındık ya da yer fıstığı
üzeri için: benmari usulü eritilmiş bitter çikolata ve beyaz çikolata
ya da beyaz ve kakaolu glazür

Hazırlanışı: Öncelikle tereyağı ve pudraşekerini iyice çırpıyoruz. 1 yumurta sarısını ilave ediyoruz ve kakaoyu da. Ardından azar azar unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru dinlendirmek için yarım saat buzdolabında kaldırıyoruz. Dinlenmiş hamuru merdaneyle açtıktan sonra yuvarlak kalıpları kullanarak şekil veriyoruz. Ancak kurabiyeler biraz büyük olmalı. Çünkü üstlerine kar desenleri yapacağız. Kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika pişiriyoruz. Üzerlerini süslemek için, benmari usulü erittiğiniz bir paket bitter çikolataya kurabiyeleri birer birer batırarak, buzdolabında koyup üzerindeki çikolatalar biraz donunca, üzerlerine bu kez yine benmari usulü erittiğiniz beyaz çikolata ile süslemeler yapabilirsiniz.

Aşçının notu: Çikolata ile biraz daha tatlı kurabiyeler elde ediyoruz. Bu nedenle kurabiye hamuru hazırlarken, daha az tatlı olmasını istiyorsanız, şeker oranını azaltabilirsiniz.


Öncelikle tereyağı ve pudraşekerini iyice çırpıyoruz. 1 yumurta sarısını ilave ediyoruz ve kakaoyu da

YILBAŞI MENÜSÜ ÖNERİLERİM :) 02 BAŞLANGIÇLAR


En sevdiğim şey de Ordövr tabağı denen olay, çocukluğumdan beri mini mini porsiyonlarda bolbol çeşit yemekten hoşlanıyorum...salatalar, farklı yemişler, renkli dokunuşlar için birkaç öneri...
1. Fırında közlenmiş kırmızı biber arasında dereotlu krempeyniri roll...
2. Yoğurtlu ve ev yapımı mayonezli dereotlu ve cevizli rendelenip sotelenmiş kabak salatası.
3. Rende sotelenmiş sarmısaklı ceviz yağlı ve yoğurtlu havuç salatası.
4. Tarama -Komodor meze evinden alacağım :)-
5. Zeytinyağlı bol baharatlı yaprak sarma.
6. Ev yapımı mayonezli amerikan salatası -taze bezelyeli-

7. Muhammara :
MALZEMELER
1 su bardağı çekilmiş ceviz
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 dilim ekmek içi
1 çorba kaşığı zeytin yağı
Biber salçası tuzlu olacağından isteğe bağlı tuz

HAZIRLANIŞI
Ekmek içini ıslatıp sıkıp ufalayın. Diğer tüm malzemeyi ekleyip iyice karıştırın...

8. Bol cevizli, portakal veya kayısılı nar ekşili roka salatası

YILBAŞI MENÜSÜ ÖNERİLERİM :) 01-KURABİYE


Yılbaşı bir eğlence, bir neşe :) kar yağmasa da, noel kutlamasam da, yeni bir yıla giriş bir eğlence vesilesi...Hamileliğimin 5.5 ayında yeni yıla gireceğim çok değişik hislerdeyim...Öncelikle alkol alamadığımdan sıkıntılıyım ama 1 kader şarabı içicem valla :))) yanına da güzel bir menu yapmayı planlıyorum evde...güzel masam, sevgilim ve mini bebiş beraberce olalım :)))

Giriş tadı için evde ikramlık kurabiye yapabilirim, son zamanda pek yemiyorum ama güzel olabilecek bu tarifi yazmak istiyorum...

TARÇINLI KAKULELİ BİSKÜİLER
MALZEMELER

---------------------------
2 yumurta
1 çay bardağı tereyağı (eritilmiş)
yarım su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
1 su bardağı düvülmüş ceviz içi
5 adet kakule çekirdeği
2 tatlı kaşığı toz tarçın

YAPILIŞI
----------------------
Karıştırma kabına 2 yumurtayı kırıp şeker ekleyip beyazımsı bir köpük olana dek çırpın. Erimiş tereyağını ekleyip tekrar karıştırın. Ardından kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kısa bir süre daha karıştırıp yedirin.

Hemen ardından dövülmüş ceviz içi, tarçın ve çekirdeklerinden çıkartılmış kakule tohumlarını ekleyip karıştırıp unu ekleyin. Kulak memesi kıvamında ve biraz yapışan bir hamur elde edip. elinizle ufak bezeler kopartıp yuvarlayın.

Bu yuvarlak bezeleri bir kaba koyduğunuz toz şekere bulayıp fırın tepsisina yağlı kağıt serip yerleştirin. parmağınızla, fırın tepsisine yerleştirdiğiniz bezelere hafifçe bastırıp biraz yassılaştırın. Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede 20 dakika fırınlayın.

Aralık 19, 2010

MSA 'dan PANCAR SOSLU RİCOTTA PEYNİRLİ RAVİOLİ .......... 4 kişilik

Bu aralar pastacılık kariyerim için birtakım kurslar araken, tabiki MSA,ya da baktım...profesyonel programları beni aşar ama amatör kurslarına katılınabilinir...gerçi daha geniş kapsamlı uzun süreli kurlar da buldum amatör olarak...pasta , kurabiye süsleme ve ekipmanları için bilgi arayışına devam...
http://www.msa.tc/ buradan bu tarifi buldum ve defterime eklemek istedim...hazır bekleyen makarna açma makinem de varken denemeliyim farklı malzemelerle...

Hamuru için :
200 gr ....... un
2 adet ....... yumurta
100 gr ....... ricotta peyniri
................. tuz

Yapılışı :
. Peynir hariç bütün malzemeyi sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
. Makarna makinesi ile ya da merdane yardımı ile ince açın.
. İçerisine ricotta peyniri koyun ve üstüne kapak olarak bir kat daha makarna hamuru koyup, yapıştırarak kesin.
. Kaynayan tuzlu suyun içerisinde 5 dakika pişirin ve pancar sos ile birlikte servis edin.

Pancar sosu için :
100 gr ....... pancar
1 diş ......... sarımsak
50 ml ........ krema
10 gr ......... tereyağı
1 dal ......... taze kekik
50 ml ........ tavuk suyu
................. tuz ve karabiber

Yapılışı :
. Pancarları minik küpler halinde doğrayın.
. Sarımsağı soyup iki parçaya bölün.
. Kızgın bir tavada tereyağını eritip, pancar ve sarımsakları soteleyin, tavuk suyunu ekleyin ve pişirin.
. Bütün malzemeyi rondoya koyun ve püre haline getirin.
. Makarnayla karıştırarak servis edin.