Haziran 11, 2009

Aşk Ekmeği


Özel aşk ekmeğim :)
3 su bardağı un (tam un)
2 kaşık tereyağı erit,
2 kaşık zeytinyağı ile kekik, pulbiber ve biberiyeyi kavur, karıştır,
1.5 su bardağı ılık su, 1 paket instant maya ve az kabartma tozunu ekle, iyice yoğur, yapışık bir hamur kıvamına gelsin, içine isteğe göre süt de katılabilir...
gene tercihen ben ceviz koyuyorum ama zeytin, salça veya badem vs de eklenebilir, hayalgücü :)
Hamuru bir kapta üzerini nemli bir bez ile örtüp sıcak bir ortamda yarım saat 40 dakika bekletip iyice mayalandır, kabaran ve mayalanan hamuru güzel bir kalıba döküp 200 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişir, aşkını da katıp afiyetle ye sevgilinle :)

Kalamar lezzetleri...



Kalamar Güveç



MALZEMELER
1 paket dondurulmus kalamar
taze mantar, isteğe göre taze soğan taze sarmısak veya dereotu, favorilerim :)
2 çorba kasigi tereyagi veya ben zeytinyağını tercih ederim her zaman
2 adet domates 3 adet sivribiber
Karabiber, tuz ve dilimlenmis tost kasari

YAPILIŞ
yağı eritin. Ince kiyilmis mantarlari, ufak dogranmis sivribiberleri, sarmisaklari ilave edin ve dogranmis kalamarlari ekleyin. 3-4 dakika karistirarak sote edin. Küp seklinde dogranmis domatesleri, tuz ve karabiberi ekleyin. Tavanin kapagi kapali olarak 5 dakika pisirin. dereotu ve istediğiniz taze sebzeleri de ekleyip, defne, nane veya fesleğen de süper olur...
Hazirladiginiz karisimi yaglanmis güveç kabina koyun. Üzerine peynir dilimlerini yerlestirin. Güveci, 200 derece isitilmis firinda kalamar pisip, peynir eriyinceye kadar tutun. Sicak olarak servis yapin.

PİRİNÇLİ KALAMAR DOLMASI - 4 Kişi için

4 orta boy kalamar
1 orta boy soğan
Kalamarların ayıklanmış bıyıkları
Taze otlar (Maydanoz, taze soğan, dereotu, rezene, reyhan)her birinden ¼ demet kadar
Pirinç (2 türk kahvesi fincanı)
Şeker,zeytinyağı,tuz,yenibahar,karabiber

YAPILIŞI
Kalamarları ayıklatın, ayıklatamıyorsanız kendiniz üstteki ince derisini ve içindeki iskeleti oluşturan dokuyu çıkarın. Bıyıklarını kenara ayırıp bıyıkların arasındaki çıkıntıları alın. kalamar ayıklamak ustalık isteyen bir iştir. Yumurtasını ayırabilir, mürekkebini kullanabilirsiniz.

Ayıklanmış bembeyaz kalamarımızın bıyıklarını ince doğrayıp suyunu salıp çekinceye kadar hiç su tuz ilave etmeden tencerede pişiriyoruz. İçine soğan ilave edip 2 çorba kaşığı yağda kavuruyoruz. Ardından pirinçleri koyup birer çay kaşığı baharatlarını ilave ederek 1 su bardağı su ilavesiyle pişiriyoruz. Tuzunu ayarlayıp yeşilliklerin hepsini doğruyoruz. Sonra kalamarın ağzını açıp dolma biberi biçimindeki ağzından kalamarın yarısına kadar bu harçla dolduruyoruz(Çünkü pişince küçülüyor). Ağzını bir kürdanla tutturup tencereye diziyoruz. Zeytinyağı gezdirip,1 çay kaşığı şeker ilave ederek 2 su bardağı su katıyoruz. Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Kalamara batırdığınız çatal içine rahatlıkla geçiyorsa pişmiştir. Kendi suyunda ağzını açmadan soğutarak limonla servis edebiliriz. Ya da sıcak… Sarımsaklı tereyağında hafif çevirerek… Mmmm… Her tülü olağanüstü.