Aralık 27, 2010

ELMALI ARMUTLU CEVİZLİ VE TARÇINLI TATLI


Malzemeler
1 adet kırmızı elma
1 adet armut
2 adet yumurta
10 cl süt (yarim su bardagi süt 1 parmaktan daha az)
70 gr un (6 çorba kasigi tepeleme)
50 gr toz seker (5 çorba kasigi tepeleme)
20 gr eritilmis tereyag
1 paket kabartma tozu
1 çorba kasigi vanilya aromali surup (veya 1 paket vanilin)
1 çimdik tuz

Yapilisi
Öncelikle firininizi 200°c ye ayarlayin.


Bu sirada:

1.Unu,kabartma tozunu ve tuzu bir kaba eleyin. Yumurtalari toz sekerle çirpin boza kivamina gelene kadar. Karisima eritilmis tereyagi,sütü ve vanilyayi ekleyin. Tekrardan çirpin. Unlu karisimi yavas yavas yumurtali karisima ekleyip çirpin,unu bosaltirken çirpmayi birakmayin. Karisimi iki ayri kaba esit miktarda bölün.
2.Elmalari soyup,çekirdeklerini çikartip incecik yuvarlak kesin
3.Yaptikça kaplardan bir tanesine hemen atin ki rengi degismesin
4.Armutlari da ayni sekilde yapin.
5.Ve kabin içine koyun.
6. Borcaminizin her tarafini birazcik tereyagla yaglayin. Kabiniza önce elmali karisimi ekleyin ve kasigin tersiyle düzleyin. Ardindan armutlu karisimi ekleyip ayni sekilde düzleyin.
7.35 dakika pisirin 200°c'li firinda. Pistikten sonra ilinmasini bekleyin ve üzerine pudra sekeri serpistirin. Sonra dilediginiz gibi kesip servise sunun.


TARÇINLI VE ŞEKİLLİ KURABİYELER

Malzemeler

  • 1.5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı

Yapılışı

  1. Fırını önceden 190C’de ısıtın.
  2. Mutfak robotunda unu, şekeri ve tarçını karıştırın.
  3. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın.
  4. Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir hale getirin. Sarıp buzdolabında 2 saat (mümkünse 24 saat) dinlendirin. Eğer varsa kurabiye kalıbına hamurdan kestiğiniz ufak parçaları bastırıp tezgaha vurarak çıkartın.
  5. Eğer kalıbınız yoksa o zaman oklavayla istediğiniz kalınlıkta açıp farklı şekiller kesebilirsiniz (ince olacaksa pişme süresini kısaltın).
  6. Fırın tepsisine parşömen kağıdı serin, kurabiyeleri dizin ve üstüne bir parşömen kağıdı daha koyup fırında 20 dakika pişirin. Tepedeki parşömen kağıdı kaldırıp 5 dakika daha pişirin ve soğumaya bırakın.

KOROVA KURABİYELERİ


KOROVA KURABİYESİ TARİFİ

Tarif Dorie Greenspan’in “Paris Sweets: Great Desserts from the City’s Best Pastry Shops” adlı kitabından alınmıştır.

Malzemeler

  • 1+1/4 su bardağı (175 gram) un
  • 1/3 su bardağı (30 gram) kakao
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 150 gram tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında
  • 2/3 su bardağı (120 gram) kahverengi şeker
  • 1/4 su bardağı (50 gram) beyaz şeker
  • 1/2 çay kaşığı fleur de sel VEYA 1/4 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü*
  • 150 gram bitter çikolata (%70 kakao), irice kıyılmış

Yapılışı

  1. Tarifi uygulamaya başlamadan yaklaşık yarım saat önce tereyağını buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini sağlayın.
  2. Un, kakao ve karbonatı bir kaba eleyin ve bir kenara ayırın.
  3. Tereyağını karıştırma kabınızda iyice yumuşayana kadar çırpın. Kahverengi şekeri, beyaz şekeri, vanilya özütünü ve tuzu ekleyip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Ardından elediğiniz kuru malzemeleri ekleyip mümkün olduğunca az karıştırmaya dikkat ederek bir hamur elde edin.
  4. İrice kıydığınız çikolata parçalarını da ekleyip bir araya gelene kadar biraz daha karıştırın.
  5. Hamuru tezgaha alıp ellerinizin yardımıyla toparlayın ve ikiye bölün.
  6. Hamurun her iki yarısını da 4 cm çapında silindir haline getirip streç filme sarın ve buzdolabında en az 2 saat (ben 3 saat beklettim) soğumaya bırakın. Bu aşamada hamur buzdolabında 3 güne, buzlukta ise 1 aya kadar saklanabilir.
  7. Fırınınızı önceden 165 derece ısıtın.
  8. Buzdolabından çıkardığınız silindirleri keskin bir bıçak yardımıyla 1.5 cm kalınlığında keserek önceden parşömen kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralarında 2.5 cm boşluklar kalacak şekilde yerleştirin.
  9. Kurabiyeleriniz keserken dağılırsa dert etmeyin, elinizle sıkarak bir araya getirin.
  10. Tek seferde sadece bir tepsiyi fırına vermek şartıyla kurabiyeleri 12 dakika boyunca pişirin. Bu 12 dakika sonunda kurabiyeler pişmemiş gibi görünebilir ama bu sizi aldatmasın, doğru yoldasınız.

Not: Eğer kurabiyeleri önceden yapıp buzluğa kaldırdıysanız pişirme zamanı geldiğinde çözülmelerini beklemenize gerek yok. Pişirme süresine 1-2 dakika eklemeniz yeterli olacaktır.

CAFE FERNANDODAN ÇİKOLATALI NEFİS KEK

Böyle bir tarifi yemek kitabımda bulundurmam lazımdı, bu bakımdan hemen yazıyorum tarifini :) -alıntıdır-

ÇİKOLATALI BUNDT KEK TARİFİ

Malzemeler

Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz. Tatlı pişirme konusunda yeniyseniz, “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımı da tarifi uygulamadan önce okumanızı tavsiye ederim.

  • 2.5 su bardağı un
  • 1/4 su bardağı kakao
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3/4 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı kefir (veya süt)
  • 1/2 su bardağı krema
  • 200 gram Toblerone sütlü çikolata, ince ince doğranmış (veya bitter çikolata)
  • 225 gram tereyağı + kalıbı yağlamak için az bir miktar daha (oda sıcaklığında)
  • 1 + 1/4 su bardağı şeker
  • 4 yumurta + 1 yumurtanın beyazı
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü

Yapılışı

  1. Fırınınızı önceden 170 derecede ısıtın.
  2. 2.5 litre hacmindeki ve 25 cm çapındaki Bundt tipi kek kalıbınızı tereyağıyla iyice yağlayın.
  3. Büyük bir kaba un, kakao, karbonat ve tuzu eleyin ve bir kenarda bekletin.
  4. Kremayı orta boy bir tencerede kaynama noktasına getirip ateşten alın. İnce ince doğradığınız Toblerone çikolataları ısıya dayanıklı bir kaba koyup üzerine kaynar kremayı dökün ve bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar karıştırın.Kefiri ekleyin ve soğuyana kadar buzdolabında bekletin (buz gibi olmasına gerek yok, oda sıcaklığına gelmesi yeterli).
  5. Oda sıcaklığındaki yumuşamış tereyağını ve şekeri mikser yardımıyla iyice çırpın.
  6. Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  7. Vanilya özütünü ekleyip tekrar çırpın.
  8. Kuru ve ıslak malzemeleri dönüşümlü olarak çırpılan karışıma ekleyip aralarda çırpmaya devam edin (önce unlu karışımın 1/3′ü, ardından kremalı karışımın yarısı, unlu karışımın 1/3′ü, kremalı karışımın geri kalanı ve son olarak da unlu karışımın geri kalanı şeklinde).
  9. Ardından yağladığınız kalıba döküp fırına verin. Yaklaşık 55-60 dakika sonra bir kürdan yardımıyla içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Islak çıkıyorsa her 5 dakikada bir kontrol ederek pişirmeye devam edin.
  10. Keki servis tabağına çevirip oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  11. O sırada çikolata sosunu hazırlayın (tarifi altta). Kek soğuduğunda sosu üzerine gezdirin, sos biraz katılaştıktan sonra kesip servis yapın.

ÇİKOLATA SOSU

Malzemeler

  • 120 gram bitter çikolata (%70 kakao), ince ince doğranmış
  • 1/2 su bardağı krema
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı mısır şurubu (light corn syrup, opsiyonel)

Yapılışı

  1. Kremayı orta boy bir tencerede kaynama noktasına getirip ateşten alın.
  2. İnce ince doğradığınız bitter çikolatayı ısıya dayanıklı bir kaba aktarıp üzerine kaynar kremayı dökün, tereyağını ve mısır şurubunu ekleyin ve bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar karıştırın.
  3. Akışkan bir kıvam aldıktan sonra biraz koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin (soğudukça kıvamı koyulaşacaktır).
  4. Koyu akışkan kıvama gelince de soğumuş kekin üzerine gezdirin.