Eylül 18, 2009

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Oldumolası kerevizi ve aromasını çok sevmişimdir, sevmeyeni anlayamıyorum...Burada kereviz bütün olarak satılıyor köy pazarında, istanbullu bir kişinin kerevizi burada tanıyamaması çok olası :) Türkiyenin bu nimeterine bayılıyorum açıkçası. Taze ve harika sebze meyveler bulunuyor, seneye kerevizi bahçeye ekmeyi planlıyorum, domates patlıcan limon çilek soğan ve reyhandan sonra bahçemize tat katsın :) ağaçlardan bahsetmiyorum , minik bir kirazımız var heyecanla büyümesini bekliyorum ve incir bu sene nefiz oldu :) Konuya dönelim...
Ketevizin saplarını ve yapraklarını da kullanarak zeytinyağlı kereviz yapıyorum, şu an ocakta ve tarife geçiyorum. Fonda Kindred Spirits çalıyor :)
Kedim ceviz miyavlıyor...


Malzemeler:
2 adet kereviz
2 havuç
Bahçeden topladığım 5 6 adet arpacık soğan
1 çorba kaşığı un
Tane karabiber
3 kesme şeker
Zeytinyağı - ben piştikten sonra ekliyorum daha çok hoşuma gidiyor.

Yapılışı:
Kerevizleri soyup istediğiniz büyüklükte doğrayın. Havuçları ve soğanları da kendi istediğiniz şekilde doğrayın. Hepsini tencereye aktarın. Tüm yemekler için geçerli olan önerim, yemeğin içindeki sebzeleri benzer şekillerde doğramanız. Göze daha çok hitap etsin diye.
Unu bir bardak suda ezip yemeğe katın. Sebzelerin üstünü kapamayacak kadar su koyun. Tane karabiber, tuz ve kesmeşekerleri de ekleyin. Zeytinyağını isterseniz bu noktada ekleyebilirsiniz. Veya zeytinyağını çiğ kullanmayı tercih ediyorsanız, yemeğiniz piştikten sonra da ekleyebilirsiniz. Kerevizler piştiğinde (ateşte çok bırakırsanız yumuşarlar ve kolayca parçalanır hale gelirler) servis tabağına alın.
Soğuk olarak daha çok beğeniyorum.
Afiyet olsun.

Sakizli Muhallebili Kadayif

:) annemin tarifini alana kadar şu tarifin 3te birini uyguladım, çok sevdiğim bir tatlıdır, evde hazırda damla sakızı da vardı, aslında sakız reçeli ile mükemmel olur, her evde bulunmalı...
tabiki tarifin söylediğinin çok daha azı yağ kullandım, onlara kalsa şekere ve yağa boğuyorlar tarifi :)))

şöyle ki:
MALZEMELER:
1 kg tel kadayif
1,5 su bardagi tozseker
200 gr. tereyagi
istenirse cok az tarcin(ben koymadim)ceviz

Sakizli muhallebi icin:
1,5 lt sut1,5 su bardagi tozseker1,5 su bardagi un
250 gr tereyagi
1 adet damla sakizi

YAPILISI:
Tereyagini teflon bir tavada eritin. Uzerine minik minik kopardiginiz kadayiflari ekleyin. Kavrulurkende kadayiflar zaten kiriliyor. Biraz kavurun. Rengi donmeye baslayinca uzerine sekeri ilave edip agir ateste karistirarak kavurun.Hepsi kavrulduktan ve kadayiflarin rengi kahverengilesmeye iyice yuz tuttugunda cevizi ekleyin. Ayri bir tencerede muhallebiyi pisirin. Butun malzemeleri karistirip en son damla sakizini katip mikserle cirpin. Kizarmis olan kadayifin yarisini bir borcama guzelce yayin. Uzerine muhallebiyi dokun. Kalan kadayifida muhallebinin uzerine yayin. Dolapta 1 saat bekledikten sonra keserek soguk olarak servis yapabilirsiniz.

Eylül 17, 2009

EVDE HARDAL YAPMAK

Hardal çok farklı bir şey ve her kavanoz hardalı beğenemiyoruz...
Bazısı fazla katkılı kimisi çok soft veya açık sarı...herkesin damak tadı da ayrı :)


Kara hardal, orta Avrupa, Anadolu ve İran'da, yetişirmiş. Sarı çiçekli otsu bitkinin tohumları kırmızımsı siyah olurmuş. Sarı hardal ise Akdeniz kıyılarında yetişir, çiçekleri beyaz, kara hardaldan daha iri olan tohumları sarı ya da beyaz olurmuş.


Evde istenen büfe hardalını yapmak çok kolay, aktardan alınan hardal tohumu ile sirke ve zeytinyağı iyice karıştırılıp 1 gün bekletilir, ardından tekrar çırpılarak iyice yedirilir, tadı çok keskinse biraz daha sirke eklenebilir, içine bal, kimyon, şeker veya yenibahar da eklenebilir, nefis oluyor :)

TEL KADAYIF

Şehir dışında yaşarken en sevdiğim, her şeyin hazır tüketim çılgınlığında tüketilmemesi, zira evde nefis yemek ekmek ve tatlılar yapılıyor...Biz cevizli yaptık ama fıstıklı için bulduğum tarif şöyle...
Bir yandan bahçeden kopardığım fesleğenleri cevizle karıştırıp ekmek hamurumu mayalarken, diğer yandan kadayıf pişiyor
nefis...

(10 Kişilik) Malzemeler:
Yarım kilo çiğ tel kadayıf
250 gr tereyağı
250 gr Antepfıstığı (ceviz veya fındık da olabilir)
750 gr şeker
4 bardak su

Biz şerbete gül suyu, karanfil, safran ve hindistandan getirdiğimiz kauleden ekledik...yokyok nefis oldu.

HAZIRLANIŞI :
Kadayıf için kenar yüksekliği ortalama 3 santim olan bakır veya alüminyum bir tepsi tercih ediniz. Marketten aldığınız çiğ kadayıfı önce elinizle iyice ufalayıp dağıtın. (Bu işlem kadayıfın topaç olmasını önler ve daha iyi pişmesini sağlar.) Yağın 200 gramlık kısmıyla tepsiyi yağlayın.Kadayıfı ikiye ayırın ve yarısını tepsinin her tarafına eşit olacak şekilde dağıtın. Eşit büyüklükte bir başka tepsiyle, dağıttığınız kadayıfı iyice bastırın. Dövdüğünüz veya öğüttüğünüz fıstığın hepsini tepsinin üzerine dağıtın. Kalan kadayıfı yine eşit bir şekilde fıstıkların üzerine kapatın. Boş tepsiyle yeniden bastırarak pişmesi için fırına verin. (Ocakta da pişirebilirsiniz fakat altı piştikten sonra kadayıfı ters çevirmeniz gerekir.)Kadayıfı orta sıcaklıkta, üzeri kızarana kadar pişirin. Şayet yüksek hararetli bir fırında pişirirseniz üstü kızarmasına rağmen içi çiğ kalır ve bu lezzeti önler. Kadayıfın pişme süresi ortalama olarak 20 dakikadır.Şerbetinin hazırlanışı: Şerbeti yapacağınız tencereye soğuk suyu boşaltın. Sonra şekerin tamamını boşaltın ve ısıtmadan soğuk suyun içinde karıştırarak tamamen eritin. (Bu işlemi yapmadığınız takdirde erimeyen şeker tencerenin dibine çöker ve ısınmaya başladığında yanarak tadı acımsı, rengi de sarımsı bir hale dönüşür.) Şekeri erittikten sonra kaynatın ve istediğiniz kıvama gelip gelmediğini anlamak için kontrol edin. (Bir parmağınızı şerbete değdirip, şerbetsiz parmağınızı şerbetliyle birleştirdiğinizde yapışacak gibi oluyorsa kıvama gelmiş demektir.)Bu aşamadan sonra ateşin altını kısarak kadayıfı fırından alana kadar kısık ateşte bekletin. Bu, şekerin donmasını önler. Fırından aldığınız kadayıfın üzerine hazırlamış olduğunuz şerbeti eşit şekilde dökün. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra isteğinize göre kare veya dikdörtgen şeklinde keserek servise sunabilirsiniz.İsteyenler rendelenmiş ince fıstıktan üzerine süs yapabilirler. Not: Şerbet kaynatılırken bir küçük limon ilave edilir. Bu, tatlımızın şekerlenmesini önler.

CEVİZLİ EKMEK

Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık su
40gr yaş maya
3 su bardağı kepek unu
1,5 su bardağı beyaz un
2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1/4 su bardağı kuru üzüm
2 çorba kaşığı sıvıyağ
susam

Hazırlanması:
Mayayı 1,5 su bardağı suyun içinde eritin.
3 su bardağı kepek unu, beyaz un ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın. 1 su bardağı iri dövülmüş cevizi ve çeyrek su bardağı üzümü kuruüzümü ilave edin. Mayalı suyu ve 2 çorba kaşığı sıvıyağı ekleyin.
Malzemeleri elinizle karıştırıp, yoğurun. Hamuru ılık bir yerde yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda hamuru tekrar yoğurun. Hamura yuvarlak form verin. Üzerine bolca susam serpin. (susam serpecekseniz önceden hamurun üzerini yağlayıp sonra susam serpmekte fayda var)
Hafifçe yağlanmış bir tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180C fırında 40-50 dak. pişirin.

Eylül 16, 2009

Cinnamon Raisin Bagels

A beginner baker who has never tackled bagels need not be intimidated. As you’ll see, there are a number of steps and involved, and it is a bit time-consuming, but certainly not difficult. The one thing you will want to take note of is the overnight rest in the refrigerator – this step should not be skipped or any short cuts taken, as this retardation, as Peter Reinhart refers to it, is a vital step in allowing the bagels to develop their characteristic flavor.

Yield:
12 bagels
Sponge:
1 teaspoon (0.11 ounces) instant yeast
4 cups (18 ounces) unbleached high-gluten or bread flour
2½ cups (20 ounces) water, at room temperature

Dough:
1 teaspoon (0.11 ounces) instant yeast
3¾ cups (17 ounces) unbleached high-gluten or bread flour
2¾ teaspoons salt
1 tablespoon ground cinnamon
5 tablespoons granulated sugar
2 cups loosely packed raisins, rinsed in warm water
2 teaspoons malt powder-OR-1 tablespoon dark or light malt syrup, honey, or brown sugar

To Finish:
1 tablespoon baking soda
Cornmeal or semolina flour for dusting

1. To make the sponge, stir the yeast into the flour in a 4-quart mixing bowl. Add the water, whisking or stirring only until it forms a smooth, sticky batter (like pancake batter). Cover the bowl with plastic wrap and leave at room temperature for approximately 2 hours, or untiil the mixture becomes very foamy and bubbly. It should swell to nearly double in size and collapse when the bowl is tapped on the countertop.

2. To make the dough, in the same mixing bowl, add the additional yeast to the sponge and stir. Then add 3 cups of the flour and all of the salt, malt, sugar and cinnamon. Stir (or mix on low speed with the dough hook) until the ingredients form a ball, slowly working in the remaining ¾ cup flour to stiffen the dough.

3. Transfer the dough to the counter and knead for at least 10 minutes (or for 6 minutes by machine), adding the raisins during the final 2 minutes. The dough should be firm, stiffer than French bread dough, but still pliable and smooth. There should be no raw flour – all the ingredients should be hydrated. The dough should pass the windowpane test and register 77° to 81°F. If the dough seems too dry and rips, add a few drops of water and continue kneading. If the dough seems tacky or sticky, add more flour to achiever the stiffness required. The kneaded dough should feel satiny and pliable but not be tacky.

4. Immediately divide the dough into 4½-ounce pieces for standard bagels. Form the pieces into rolls. Cover the rolls with a damp towel and allow them to rest for approximately 20 minutes.

5. Line 2 sheet pans with parchment paper and mist lightly with spray oil. Shape the bagels in one of the following two ways:

5a. Poke a hole in a ball of bagel dough and gently rotate your thumb around the inside of the hole to widen it to approximately 2½ inches in diameter. The dough should be as evenly stretched as possible (try to avoid thick and thin spots).

5b. Roll out the dough into an 8-inch-long rope. Wrap the dough around the palm and back of
your hand, between the thumb and forefinger, ovrlapping the ends by several inches. Press the overlapping ends on the counter with the palm of your hand, rocking back and forth to seal.

6. Place each of the shaped pieces 2 inches apart on the pans. Mist the bagels very lightly with the spray oil and slip each pan into a food-grade plastic bag, or cover loosely with plastic wrap. Let the pans sit at room temperature for about 20 minutes.

7. Check to see if the bagels are ready to be retarded in thee refrigerator by using the “float test”. Fill a small bowl with cool or room-temperature water. The bagels are ready to be retarded when they float within 10 seconds of being droppd into the water. Take one bagel and test it. If it floats, immediately return the tester bagel to the pan, pat it dry, covr the pan, and place it in the refrigerator overnight (it can stay in the refrigerator for up to 2 days). If the bagel does not float, return it to the pan and continue to proof the dough at room temperature, checking back every 10 to 20 minutes or so until a tester floats. The time needed to accomplish the float will vary, depending on the ambient temperature and the stiffness of the dough.

8. The following day (or when you are ready to bake the bagels), preheat the oven to 500°F with the two racks set in the middle of the oven. Bring a large pot of water to a boil (the wider the pot the better), and add the baking soda. Have a slotted spoon or skimmer nearby.

9. Remove the bagels from the refrigerator and gently drop them into the water, boiling only as many as comfortably fit (they should float within 10 seconds). After 1 minute flip them ovr and boil for another minute. If you like very chewy bagels, you can extend the boiling to 2 minutes per side. While the bagels are boiling, sprinkle the same parchment-lined sheet pans with cornmeal or semolina flour.

10. When all the bagels have ben boiled, place the pans on the 2 middle shelves in the oven. Bake for approximately 5 minutes, then rotate the pans, switching shelves and giving the pans a 180-degree rotation. (If you are baking only 1 pan, keep it on the center shelf but still rotate 180 degrees.) After the rotation, lower the oven setting to 450F and continue baking for about 5 minutes, or until the bagels turn light golden brown. You may bake them darker if you prefer.

11. Remove the pans from the oven and let the bagels cool on a rack for 15 minutes or longer before serving.

Three Cheese Beer Bread


6½ cups all-purpose flour

2 tablespoons baking powder

1 teaspoon salt

2 teaspoons dry mustard

1 tablespoon dried

Italian herbs

1½ cups sour cream

2 cups beer, at room temperature

½ cup tomato juice

1 tablespoon Worcestershire sauce

2 eggs, beaten

2 cups (6 oz) Gruyere cheese

1 cup (3 oz) Parmesan cheese

2 cups (6 oz) white cheddar cheese

1. Preheat oven to 350 degrees F. Grease two 9×5-inch loaf pans.
2. Grate all of the cheese.
3. In a large bowl whisk together the flour, baking powder, salt, dried mustard and Italian herbs.
4. Remove a 1/ 2 cup of the white cheddar and 1/2 cup of the Gruyere cheese and a 1/4 cup of the Parmesan and set aside for the topping of the bread. Add the rest of the cheeses to the flour mixture. Using your fingers mix in the cheese so all the cheese is coated in flour.
5. In a separate bowl whisk together the beer, sour cream, tomato juice, eggs and worcestershire sauce until thoroughly combined.
6. Add the liquid mixture to the dry ingredients and mix with a spatula just till mixed. Do not over mix.
7. Divide the batter between the two greased loaf pans and press down with a spatula. Sprinkle the top with the cheese that was set aside earlier.
8. Bake for 50 -55 minutes or until done. Allow to cool in the pans for 15 minutes before removing them from the pans. Place on a wire rack to cool.

Jalapeno Cheddar Cornbread











(Source: Barefoot Contessa at Home and The Food Network)

Yield: 12 large pieces

3 cups all-purpose flour

1 cup yellow cornmeal

¼ cup sugar

2 tablespoons baking powder

2 teaspoons kosher salt

2 cups milk

3 extra-large eggs, lightly beaten

½ pound (2 sticks) unsalted butter,

melted,

plus extra to grease the pan

8 ounces aged extra-sharp Cheddar, grated, divided

1/3 cup chopped scallions, white and green parts,

plus extra for garnish,

3 scallions

3 tablespoons seeded and minced fresh jalapeño peppers


Combine the flour, cornmeal, sugar, baking powder, and salt in a large bowl. In a separate bowl, combine the milk, eggs, and butter. With a wooden spoon, stir the wet ingredients into the dry until most of the lumps are dissolved. Don’t overmix! Mix in 2 cups of the grated Cheddar, the scallions and jalapenos, and allow the mixture to sit at room temperature for 20 minutes.
Meanwhile, preheat the oven to 350 degrees F. Grease a 9 by 13 by 2-inch baking pan.
Pour the batter into the prepared pan, smooth the top, and sprinkle with the remaining grated Cheddar and extra chopped scallions. Bake for 30 to 35 minutes, or until a toothpick comes out clean. Cool and cut into large squares. Serve warm or at room temperature.

SUSHI WORLD


Japon mutfağında sirkeli pirinç pilavı ile hazırlanan yemeklere denir. En bilinen türü pirinç üzerine yatırılan çiğ balıkla yapılan nigiri suşidir.






Suşi Çeşitleri
Saba-Uskumru
Kani Maki-Yengeç salatalık pirinç
Tamago Maki-Yumurta pirinç Avokado
Maki-Avokado pirinç
Tamago-Yumurta pirinç
Unagi-Yılan balığı -benim favorim-
Saba-Uskumrupirinç
Shake Maki-Somon balığı piriç
Uramaki-Somon balığı tuna pirinç
Ebiten Maki-Kızarmış karides pirinç
Maguro Temaki-Tuna pirinç yosun sarma
Ebi-Karidespirinç Shake-Somon balığıpirinç
Maguro-Tunapirinç Kappamaki-Salatalıkpirinç
Tekka Maki-Tuna pirinç
Ikura-Somon balığı yumurtası
Kaliforniya Roll-Avokadoyengeç uçan balık yumurtası salatalık pirinç -bir diğer favorim-
Sesame Roll-Avokado karides susam pirinç
Gari-Zencefil
Shake Temaki-Somon balığı yosun sarma
Kani Avocado
Temaki-Yengeçyumurtaavokado yosun sarma

JAPON MUTFAĞI - SUSHİ

Malzemeler
1 çay bardağı pirinç sirkesi
100 gr Japon pirinci
İnce dilimlenmiş salatalık ve avokado
İnce dilimlenmiş levrek ve tonbalığı
Buharda pişmiş karides
İnce somon dilimleri
1 tatlı kaşığı tozşeker

Yapılışı
* Japon pirincini bol suyla yıkayıp süzün. Özel tenceresine alıp hafif diri kalacak şekilde pişirin. Pirinçleri harmanlayıp soğutun. Pirinç sirkesi ve şekeri ekleyip tekrar harmanlayın. * Pirinçten iki parmak kalınlığında ve bir parmak uzunluğunda köfte şeklinde parçalar hazırlayın. Pirinç köftelerinin üzerine aynı boyutlarda kesilmiş levrek, tonbalığı, somon veya karides yerleştirin. Servis tabağına dizdiğiniz sushileri zencefil turşusu, dilimlenmiş avokado, salatalık ve soya sosuyla birlikte servis yapın.

YAZ MELTEMİ MENÜSÜ










Bir yaz akşamı Dalyan'da Mangal Menüsü...






SALATA
bol roka
ceviz içi
kuru domates (ılık suda yumuşamış)
kereviz sapı
thousand island sos
sızma köy zeytinyağı

KALAMAR VE ÇUPRA
Bütün kalamarı ikiye bölüp zeytinyağı tuz ve kekikle marine ederek mangala atıyoruz
yanında datombul çupra balığı...
:)







CEVİZLİ ve KURU DOMATESLİ EKMEK
Malzemeler:
40gr kurutulmuş domates
240ml (~1 sb.) ılık su
140ml (~ 5/8 sb.) ılık süt
45ml (3 yemek kaşığı) sızma zeytinyağı
575gr (~ 5 sb.) un
100gr (~ 1 sb.) tam buğday unu
75gr (~ 1 sb.) parmesan peyniri
10ml (2 tatlı kaşığı) tuz
10ml (2 tatlı kaşığı) toz şeker
7.5ml (1+ 1/2 tatlı kaşığı instant maya)

Hazırlanması:
Kurutulmuş domatesleri bir kaba koyup üzerlerini geçecek kadar ılık su ilave edin. 15 dakika sonra domatesleri çıkarıp (suyu dökmeyin) küçük küçük doğrayın. Domatesli suyu bir su bardağına tamalamak için gerekiyorsa ılık su ekleyin.
Ekmek makinesine suyu, sütü ve zeytinyağını ekleyin. Unları, sıvı karışımın üzerini tamamen kapatacak şekilde makineye ilave edin. Peyniri, tuz ve şekeri - ayrı kenarlarda duracak şekilde - ekleyin. Unun ortasını hafifçe çukurlaştırıp -sıvı karışıma kadar ulaşmayacak kadar- mayayı serpin.
Makineyi 1 numaralı programın (3 saatlik program) medium ayarında çalıştırın. Yarım saat sonra uyarı sesi gelince doğranmış kurutulmuş domatesleri ekleyin. Piştikten sonra fırın teline alıp tamamen soğutun.
Ben makine yerine fırında yapıyorum, nasılsa ekmek ekmektir, 40 dakika mayalandıktan sonra atıyorum fırına :)