Şubat 01, 2008

Kuru Patlıcan Dolması (mars food)


















hayatta en sevdiğim şeylerden birisi dolma...kuru patlıcan olunca daha da fantastik :)
biraz ölçüsüz yaptım, herzamanki gibi...

250 gr kıyma, 2 soğan, biber salçası, domates salçası, tarçın, yenibahar, şeker, zeytinyağı, ıslatılmış bulgur, dolmalık fıstık, ceviz, az sarımsak, karabiber ve tuz...
galiba hepsi bu kadardı...

kuru patlıcanı 5 dakika suda haşlayıp, harcı içine doldurup, tencereye dizzdim, yarısına kadar su doldurup, kapağını kapatarak pişirdim, hepsi bu :)

nefis oldu.

orange pie from venus















kaç gündür hasta hasta yatıordum ki artık kalkma vakti geldi, önce etli kuru patlıcan dolması, sonra da yaptığım şekerlemelerden portakallı kek yaptım, kendisi fırında...bakalım nasıl yaptım :)

Malzemeleri:
*3 yumurta
*7 yemek kaşığı şeker
*7 yemek kaşığı tepeleme un
*1 pk.vanilya
*2 pk.k.tozu
*1 portakalın suyu
*1 portakalın kabuğu rendesi(Beyaz kabuklar rendelenmeyecek)

Sos için:
*2 portakal kabuğu rendesi
*2 portakalın suyu
ve isteğe göre tabiki her yemeğimin vazgeçilmezi, mutfağımın prensesi: Tarçın :)

-Önce kekimizin sosu için tüm malzemeler ufak bir kaba alınır ve 1-2 taşım kaynatılır.Soğumaya bırakılır.
-Fırınımız 180 dereceye ayarlanır.
-Yumurta,şeker ve portakal kabuğu rendesi çırpılır.
-Portakalın suyu,vanilya da eklenip biraz daha çırpılır.
-Ayrı bir yerde un ve k.tozları elenir.Yumurtalı karışıma azar azar ama mikser kullanmadan katılır.Tercihen tahta bir kaşıkla karışım hazırlanır.
-18 cm'lik bir kalıp yağlanıp,unlanır.Kek hamuru kalıba boşaltılır.
-Isıtılmış fırında 35-45 dk pişirilir.(Fırının kapağı hiç açılmadan)
-Kekimiz sıcakken soğuk sosumuz üzerine dökülür.

mmm, henüz sos kısmına gelemedim harika olacak :)))

Ocak 31, 2008

Sushi me


Malzemeler
  • 1 çay bardağı pirinç sirkesi
  • 100 gr Japon pirinci
  • İnce dilimlenmiş salatalık ve avokado
  • İnce dilimlenmiş levrek ve tonbalığı
  • Buharda pişmiş karides
  • İnce somon dilimleri
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker

Yapılışı

* Japon pirincini bol suyla yıkayıp süzün. Özel tenceresine alıp hafif diri kalacak şekilde pişirin. Pirinçleri harmanlayıp soğutun. Pirinç sirkesi ve şekeri ekleyip tekrar harmanlayın.

* Pirinçten iki parmak kalınlığında ve bir parmak uzunluğunda köfte şeklinde parçalar hazırlayın. Pirinç köftelerinin üzerine aynı boyutlarda kesilmiş levrek, tonbalığı, somon veya karides yerleştirin. Servis tabağına dizdiğiniz sushileri zencefil turşusu, dilimlenmiş avokado, salatalık ve soya sosuyla birlikte servis yapın.