Ağustos 08, 2009

Süzme yoğurtlu GİRİT KÖFTESİ

Malzeme listesi :
1 adet hazır yufka
250 gr. yağsız dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı ılık et ya da tavuk suyu
1 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı ılık su
2 diş sarmısak
2 çay kaşığı pul biber

YAPILIŞI
Hazır yufka, mutfak tezgahına serilip önce dört eşit parçaya ayrılır. Parçalar tekrar ikiye bölünerek sekiz adet üçgen elde edilir. Parçaların hepsi üst üste koyulup tekrar ikiye bölünür. Eşit büyüklükte 16 adet yufka elde edilip, kenarda bekletilir. Diğer taraftan, kıyma ve rendelenmiş kuru soğan, orta boy bir tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Üzerine rendelenmiş patates eklenip tuz ve karabiber serpildikten sonra, tahta bir kaşıkla karıştırılarak 4-5 dakika daha kavrulur. Ocaktan alınıp soğuması beklenir. 4 yemek kaşığı zeytinyağı geniş bir tencereye aktarılır. Yufka parçalarının geniş tarafına kıymalı harçtan ikişer tatlı kaşığı kadar koyulup, kenarları içe doğru katlanarak rulo şeklinde sarılır. Uçları suya batırılarak yapıştırılır. Tenceredeki zeytinyağı orta ısılı ateşte kızdırılıp Girit köfteleri tencereye yan yana dizilir. Börekler bir maşa yardımıyla çevrilerek önlü arkalı hafifçe kızartılır. Yaklaşık 5 dakika süren bu kızartma işleminden sonra üzerine ılık haldeki et ya da tavuk suyu gezdirilir. Tavuk ya da et suyu ılık su içerisinde eritilen bulyonla da elde edilebilir. Köfteler tencere hafif hafif sallanarak 4-5 dakika daha pişirilir. Ocaktan alınan köfteler servis tabağına yerleştirilir. Süzme yoğurt ılık suyla ezilip üzerine sarmısaklar eklenerek karıştırılır. Sarmısaklı yoğurt sıcak haldeki köftelerin üzerine gezdirilir. Üzeri pul biberle süslenen yemek servise sunulur

Hiç yorum yok: