Ocak 24, 2008

PORTAKAL ŞEKERLEMESİ (venus orange)

















bahçemizdeki portakal ve mandalina ağaçları uzun süre meyve veriyor ve toplayıp toplayıp suyunu sıkıyoruz :) kabuklarından da reçel veya şekerleme yapmak istedim, şimdi suda asidinin geçmesini bekliyorlar, internette ise şekerleme tarifi buldum ve uygulayacağım :)

Teşvikiye'de en sevdiğim pasane olan KONAK Pastanesinde, inanılmaz şekerleme ve pastalar vardır her zaman vitrinde...İstanbula her gittiğimde bizim eve çok yakın olan o pastaneye de uğramadan edemem, zaten her önünden geçerken pırılpırıl kiraz, incir ve portakal şekerlemesine kim hayır diyebilir ki :)))
bir de balbadem vardır ki, hiç o konuya girmiyorum :)

  • 3 adet kalın kabuklu ve iri portakal
  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 2 temek kaşığı portakal likörü ya da Grand Marnier

Tarif:

  1. Portakalları iyice yıkayın. Keskin bir bıçakla tepesini kesin ve portakalın kabuğunu 4 parça halinde soyun. İçindeki etli kısmı bıçakla iyice alın. Kabukları ince ince doğrayın.
  2. Bir sos tenceresinin içine portakal kabuklarını koyun. Üzerine gelecek kadar soğuk su ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca (ki bu süre 10 dakikayı geçmiyor) 5 dakika daha fıkırdatın ve suyunu süzdürün. Bu kaynatma işlemini 2 kere daha tekrarlayın. Son seferinde kabukları soğuk suyun altından geçirin.
  3. Bir sos tenceresinin içine kabukları, 1.5 su bardağı toz şekeri ve portakal likörünü koyun. Orta ateşte, şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eriyince ocağın altını iyice kısın ve 1.5 saat pişirin. Diğer aşamaya geçin.
  4. Yayvan bir tabağa, kalan 1 su bardağı şekeri koyun ve portakal kabuklarını çatal yardımıyla tencereden alıp toz şekerin üzerinde yuvarlayın. Fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye aralıklarla dizin. Tamamen soğuyunca: Kapaklı, hava almayan bir kapta ve serin bir yerde saklayın.
  5. Çikolata için ise: Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Portakal çubuğunun yarısını çikolaya batırın. Çikolata donunca servis yapın.

Hiç yorum yok: