Aralık 04, 2010


Zengin Francala

Çocukların severek yiyeceği yumuşacık, pamuk gibi ve çok lezzetli bir ekmek. Yumurta ve süt ile besin değeri de artırılmış bir tarif. Klasik francala gibi şekil verilebileceği gibi farklı şekilde de hazırlanabilir. Kullanım yeri de çok çeşitli. Yemeklerde, kanepe, sandviç ve tost yapımında değerlendirebilirsiniz.


Malzemeler:

3 bardak beyaz un

1 tatlı kaşığı bal

¾ tatlı kaşığı tuz

1½ tatlı kaşığı instant kuru maya

¼ bardak süt, oda sıcaklığında

¾ bardak su, oda sıcaklığında

1 yumurta

1 yemek kaşığı tereyağı, oda sıcaklığında

1 büyük somun

Elde Yapılışı:

1. Eğer elle yapıyorsanız unu, balı, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Suyu, sütü, yumurta ve tereyağını karışıma ilave edip 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, balı, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Suyu, sütü, yumurta ve tereyağını karışıma ilave edip 3-4 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır.

3. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp evinizin ılık bir köşesinde 1 saat mayalanmaya bırakın.

4. Hazırladığınız hamuru 2-3 dakika yoğurun, üçe ayırıp 40 cm uzunluğunda rulolar haline getirin. Ruloları yanyana koyup bir başından birleştirin ve ellerinizi arada unlayarak saç örgüsü yapın (Ellerinizi arada unlamanız örgü şeklinin mayalanma esnasında kaybolmamasi için gereklidir). Örgü yaptığınız hamuru kendi etrafında çevirerek gül gibi sarın. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

5. Tepsinin üzerini streçfilm ile kaplayıp 1 saat ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmasını sağlayın.

6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok: